Svijet     | 26.09.2021. 18:19 |

U Njemačkoj zatvorena birališta, prema prvim anketama SPD-u 26 posto glasova

FENA Internet

BERLIN, 26. septembra (FENA) - U Njemačkoj su u 18 sati zatvorena birališta, na kojima je više od 60 miliona građana biralo novi saziv Bundestaga.

Prema prvim izlaznim anketama, koje su objavljene ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta, socijaldemokrate (SPD) su osvojile 26 posto glasova, javlja Al Jazeera Balkans.

U Njemačkoj su danas održani parlamentarni izbori na kojima su glasači birali 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga.

Birališta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, a glasanje je trajalo do 18 sati.

U prvim satima nakon otvaranja birališta većinom su glasali stariji građani, dok su mlađi i sredovječni birači počeli izlaziti na birališta popodne.

Od jutros je na biralištima u cijeloj zemlji zabilježen veliki odziv glasača.

Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 47 stranaka, a pravo glasa ima oko 60,4 miliona birača.

Građani su imali mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država.

Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Kršćansko-demokratska unija ima podršku 24, a Zeleni 14,5 posto birača.

Na izborima u Njemačkoj izlaznost do 14 sati je iznosila 36,5 posto što je 4,6 posto manje nego prije četiri godine ali Državna izborna komisija očekuje veću izlaznost zbog mnogo većeg broja građana koji su glas poslali poštom.

Prije četiri godine, izlaznost je iznosila 76,2 posto, od čega je 28,6 posto glasalo dopisno putem pošte.

Ove godine se zbog pandemijskih mjera očekuje još veći udio takvih birača, preko 40 posto, pa se očekuje da će i ukupna izlaznost biti veća nego 2017.

Angela Merkel je na posljednjem skupu, dan uoči održavanja parlamentarnih izbora koji će donijeti novog kancelara nakon njenih 16 godina na toj funkciji, pozvala građane Njemačke da “u ime budućnosti” glasaju za konzervativca Armina Lascheta.

- Radi se o vašoj budućnosti, o budućnosti vaše djece i o budućnosti njihovih roditelja, a tek svake četiri godine imate priliku odlučivati na saveznoj razini o onima koji bi tu budućnost trebali oblikovati - rekla je kancelarka na skupu održanom u Aachenu s kandidatom demokršćana, koji je prema anketama stajao nešto lošije u odnosu na socijaldemokratu Olafa Scholza.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana