Svijet     | 26.09.2021. 14:40 |

Kandidati za njemačkog kancelara glasali na izborima za 20. saziv Bundestaga

FENA Internet

BERLIN, 26. septembra (FENA) - Kandidati za njemačkog kancelara Armin Laschet i Olaf Scholz glasali su na izborima za 20. saziv saveznog parlamenta Bundestaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, glasao je u svojoj izbornoj jedinici u Aachenu.

Aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokratske partije (SPD), pravo glasa je iskoristio u gradu Potsdamu.

Scholz je nakon glasanja pozvao glasače da glasaju za SPD.

- Na taj način građani bi meni dali mogućnost da budem sljedeći kancelar Savezne Republike Njemačke - rekao je.

Kandidat CDU/CSU-a Laschet poslije glasanja rekao je da će ovi izbori odrediti budući smjer Njemačke.

- Zbog toga se svaki glas računa - kratko je kazao te pozvao građane da izađu na izbore.

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier također je glasao ​​u Berlinu.

Aktuelna kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije da će na ovim izborima glasati poštom.

U Njemačkoj su jutros otvorena birališta na kojima glasači biraju 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga. Birališta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, a glasanje će trajati do 18 sati.

Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 47 stranaka, a pravo glasa ima oko 60,4 miliona birača. Na ovim izborima birači imaju mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država. Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Na ovim izborima prvi put će glasati i oko 2,8 miliona birača. Od ukupnog broja glasača 31,2 miliona čine žene, a 29,2 miliona muškarci. Također, 21,3 posto glasača su stariji od 70 godina, a stopa glasača mlađih od 30 godina je 14,4 posto.

Procjenjuje se da će se broj ljudi koji glasaju poštom ove godine povećati, a oko 40 posto glasača moglo bi iskoristiti takvu mogućnost.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Prema rezultatima anketa, očekuje se žestoka borba između CDU/CSU i SPD.

Na izborima 2017. godine CDU/CSU je osvojio 32,9 posto glasova, SPD 20,5 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) 12,6 posto, Slobodna demokratska stranka (FDP) 10,7 posto, Lijeva stranka 9,2 posto, a Zeleni 8,9 posto.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo