Bosna i Hercegovina     | 25.09.2021. 19:24 |

Hodžić očekuje upis Puračke ćaske na UNESCO-vu listu baštine

FENA Saopćenje

TUZLA, 25. septembra (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić očekuje, kako je izjavio, upis tradicionalnog jela 'puračka ćaska' na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Hodžić je to kazao danas kada je s kantonalnim ministrom za kulturu, sport i mlade Zlatanom Muratovićem prisustvovao okruglom stolu "Puračka ćaska - gastronomski specijalitet i turistička atrakcija“, održanom na izletištu Ljuštak u Puračiću u okviru tradicionalne gastro-manifestacije "Puračko ćaskanje".

Prema saopćenju, okrugli sto je okupio eminentne stručnjake akademske zajednice koji su govorili o značaju autohtone hrane, očuvanja tradicije te o nastavku aktivnosti na očuvanju Puračke ćaske ka upisu ove tradicionalne delicije na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Osim premijera i ministra, tokom okruglog stola obratili su se Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta Josipa Juraj Strossmayer iz Osijeka, Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Nizama Salihefendić, profesorica na Medicinskom fakultetu, direktorica Turističke zajednice općine Lukavac Amra Kišić, kao i Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić, organizatora ove manifestacije.

- Kao prvo tradicionalno jelo koje je proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom BiH, Puračka ćaska nosi dva krupna značaja. Jedan je kulturno-povijesni, a podrazumijeva kulturološki značaj za ovaj kraj, povećava društenu koheziju koja razvija identitet i poistovjećivanje ljudi koji su ovdje rođeni s Puračkom ćaskom i nošenje njene vrijednosti izvan tog područja, što je značajno i za Tuzlanski kanton - rekao je kantonalni premijer.

- Drugi njen značaj je što je Puračka ćaska predmet koji može imati dodanu materijalnu vrijednost; valorizovana kulturno-povijesnim značajem, može biti ekonomsko-turistički valorizovana, što znači da se od nje može živjeti, da generira set zaposlenosti - tvrdi on.

Ministar Muratović navodi da je "Puračko ćaskanje" kulturološki značajna manifestacija i dodaje da je resorno ministarstvo, u ranijem periodu pomagalo kako institucionalno tako i finansijski organizaciju ove manifestacije. To je, dodao je, nedovoljno u odnosu na istinski značaj svega što radi KUD Puračić. Ministar je poručio da očekuje upis Puračke ćaske na nematerijalnu listu UNESCO-a.

Profesor  Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Drago Šubarić ističe da se radi  o tradicionanom jelu ovog podneblja, ljudi, života, njihove kulture. On napominje da je dobro zaštititi jelo jer njegova zaštita garantira korist i onima koji ga spravljaju i lokalnoj zajednici.

- Ovo jelo se sačuvalo kroz dugi vremenski period i nadam se da će se naći u turističkoj ponudi ovog kraja - kazao je Šubarić.

- Nakon okruglog stola i zapažanja koja smo čuli, dobijamo potvrdu da ono što radimo vrijedi. Ponosni smo da smo nakon sedam ovakvih manifestacija, Puračku ćasku upisali na listu nematerijalne kulturne baštine BiH - rekao je Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić.

Manifestacija "Puračko ćaskanje" okupila je 16 ekipa iz cijele BiH, od Brčkog do Širokog Brijega, koje su se natjecale u pripremanju tog gastonomskog bisera.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom