Kultura     | 25.09.2021. 12:59 |

Narodno pozorište Sarajevo obilježava sto godina rada i djelovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - U "Kući na Obali" sva tri umjetnička ansambla rade u punom pogonu na pripremi novih produkcija koji će biti i simbolični povratak pozorišta u život. Razlog za ovako intezivan rad jeste u povodu velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Do kraja kalendarske godine, planirana je realizacija tri premijerna izvođenja: Nušićeva "Protekcija“, opera "Prodana nevjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane i balet "Žetva“ kompozitora Borisa Papandopula.

Nušićeva "Protekcija“ je dva puta postavljana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, 23. oktobra 1921. i 10. aprila 1963. godine. Prvo izvođenje 23. oktobra 1921. veže se za obilježavanje početaka rada Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon osnivanja Opere i Baleta unutrašnji prostori zgrade morali su biti adaptirani i prilagođeni radu tri ansambla. Repertoar je proširen naslovima operne i baletne literature. Prva predstava sarajevske Opere bila je "Prodana nevjesta" izvedena 9. novembra 1946., a sarajevski Balet svoju prvu samostalnu predstavu "Žetva" izvodi 25. maja 1950.

"Prodana nevjesta“ Bedřicha Smetane premijerno je postavljena 9. novembra 1946. godine, datum koji obilježava službeni početak rada sarajevske Opere. U ovoj godini, na spomenuti datum, Opera će obilježiti 75 godina postojanja. Među prvim dirigentima sarajevske Opere bio je Konstantin Bernhard, a u paru sa Oskarom Danonom dirigovao je "Prodanom nevjestom“. Režiser je bio Rudolf  Ertl, koreograf Eduard Venier, a scenograf Roman Petrović.

Nakon premijere iz 1946. godine, "Prodana nevjesta" je postavljana još tri puta na sceni Narodnog pozorišta (14. juna 1961., 25. maja 1974. i 7. januara 1984. godine).

Prije 71 godinu, 25. maja 1950. godine praizveden je balet u tri čina "Žetva" kompozitora Borisa Papandopula i koreografkinje Nine Kirsanove, kojim je obiježen početak rada sarajevskog Baleta. Gradeći muziku na motivima i elementima tradicionalnog narodnog melosa, Boris Papandopulo je dao koloritno, ritmički i dinamički zaokruženo djelo. Koristeći mogućnosti troje iskusnih solista (Jitka Ivelja, Helena Uhlik-Horvat i Franjo Horvat) i neiskusnog ansambla, oslanjajući se na motive narodnih igara, koreografkinja Nina Krsanova je napravila zanimljivu i gledanu predstavu. Scenograf predstave bio je Miomir Denić, a kostimografkinja Milica Babić-Jovanović.

U sklopu obilježavanja sto godina od osnivanja pozorišta, Nušićeva „Protekcija“ u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena 21. oktobra 2021., prva repriza 22. oktobra 2021. Premijernim izvođenjem opere "Prodana nevjesta" 30. novembra dirigirati će Josip Šego, a u redateljskoj postavci Jelene Bosiljčić. Prva i druga repriza planirane su 1. i 2.  decembar, dok će premijera baleta “Žetva“ u koreografiji Edine Papo biti izvedena 22. decembra 2021., a prva repriza 23. decembra 2021, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijera 'Seljačke opere' Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Muzička komedija 'Seljačka opera' premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila

'Seljačka opera' u režiji Andrása Urbána uskoro na sceni Narodnog pozorišta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'