Kultura     | 25.09.2021. 12:51 |

'Ja od jutra nisam stao' večeras na programu Mostarske liske

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. rujna (FENA) - U okviru Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" večeras u 20 sati na programu je komedija Hrvatskog narodnog kazališta Mostar "Ja od jutra nisam stao", koju je po tekstu hrvatske dramatičarke Une Vizek, na scenu postavio reditelj Dražen Krešić.

Ja od jutra nisam stao" priča je o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene. U svijetu ove predstave žene na svim vodećim pozicijama u firmama, nauci, zdravstvu i obrazovanju. Muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu i kuhaju. Unutar toga, prate se njihove lične priče, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Reditelj Dražen Krešić isitiče da je poseban kvalitet teksta, kao i predstave, to što autorica nepretenciozno pristupa temi ravnopravnosti spolova i što se igra spolnim stereotipima, ali na svakodnevni, ljudski način bez impliciranja velikih filozofskih i političkih tema.

Kroz ovaj dramski komad pokušava se odgovoriti na pitanje šta bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge. Osim dramske tematike koja se nesumnjivo dopala publici, zanimljivo je da uz glumce HNK Mostar u ovoj predstavi jednog od likova igra i Mario Knezović, frontmen grupe Zoster.

Osim Knezovića, u predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Ena Kurtalić, oblikovanje svijetla Martin Šatović, a skladatelj je Marko Jakovljević, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!