Magazin     | 25.09.2021. 09:33 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 25. rujna (FENA) -

- 1513. Španjolski istraživač, upravitelj i osvajač Vasco Nunez de Balboa prešao je Panamski pojas i postao prvi Europljanin koji je doveo ekspediciju na obale Tihog oceana.

- 1555. Sklopljen Augsburški vjerski mir između njemačkog kralja Ferdinanda I i luteranskih knezova kojim su izjednačena prava luterana (protestanata) i rimokatolika. Usvojen je zakon o slobodi vjeroispovijesti po načelu Cuius regio, illius religio (čija je zemlja, onoga je i vjera).

- 1823. Srpskom piscu i jezičkom reformatoru Vuku Stefanoviću Karadžiću dodijeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni.

- 1849. Umro Johann Strauss stariji ili Johann Baptist, austrijski skladatelj i dirigent. Od 1826. vodio vlastiti plesni orkestar s kojim je uspješno nastupao u nizu europskih zemalja. Skladao je više od 150 valcera, kadrile, marševe i polke.

- 1866. Rođen Tomas Hant Morgan, američki biolog i genetičar, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. godine za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju nasljednih svojstava.

- 1932. Španjolska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju - pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939. godine kada je Francisco Franco došao na vlast.

- 1944. Rođen Michael Kirk Douglas, američki glumac i producent. Godine 1976. osvojio je Oscara kao producent filma "Let iznad kukavičijeg gnijezda".

- 1956. U upotrebu pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Newfoundlanda u Kanadi.

- 1962. Sonny Liston postao svjetski bokserski šampion teške kategorije kada je u Chicagu u prvoj rundi nokautirao Floyda Pattersona.

- 1969. Rođena Catherine Zeta-Jones, velška glumica i oskarovka. Oscara je dobila 2003. godine za ulogu Velme Kelly u mjuziklu "Chicago". 

- 1970. Umro Erich Maria Remarque, njemački pisac koji se proslavio antimilitarističkim romanom "Na zapadu ništa novo". Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Njemačkoj. 

- 1973. Američki svemirski brod "Skylab 2" spustio se u Pacifik s tri člana posade, koji su proveli 59 dana u orbiti oko Zemlje.

- 1991. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o embargu na oružje Jugoslaviji i pozvalo jugoslovenske lidere da prekinu sukobe.

- 1992. Moskva i Washington odbacili jedan od posljednjih ostataka hladnog rata, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i američkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD-u.

- 1997. Britanski supersonični automobil postavio u Nevadi novi svjetski rekord postigavši brzinu od 1.142 kilometra na sat.

- 2014. Umro Sulejman Tihić, bh. političar, bivši član Predsjedništva BiH.

- 2017. Kurdi na sjeveru Iraka na referendumu glasali za neovisnost. Službeni Bagdad odbio priznati rezultate referenduma kao i sve velike sile i susjedne zemlje osim Izraela.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom