Stranačke aktivnosti     | 24.09.2021. 16:26 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Spriječiti manipulacije prilikom konkursa definiranjem političke funkcije

Odbor za industriju, energetiku i rudarstvo usvojio je zaključak koji obavezuje Vladu FBiH da jasno definiše šta se sve podrazumijeva pod pojmom funkcije u političkoj stranci. U vezi s tim potrebno je donijeti izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima u FBiH, Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, Zakona o privrednim društvima te druge zakone u kojima se navedeni pojam spominje.

Zaključak je usvojen na inicijativu Sanele Klarić koja objašnjava u čemu je suština tih izmjena:

„Odboru za industriju, energetiku i rudarstvo dostavljeno je par inicijativa direktora određenih privrednih subjekata koji traže tumačenje da li su su u sukobu interesa s obzirom na svoj položaj u političkim partijama. Inače, oko 30 imenovanja u nadzorne i upravne odbore te na direktorske pozicije tumači se kao sukob interesa jer na tim mjestima ne mogu biti ljudi koji obnašaju funkcije u strankama. Te se funkcije proizvoljno tumače i mogu biti predmet raznih zloupotreba. Zato ih je neophodno definisati. Na državnom nivou nikad nije usvojen zakon o političkim strankama gdje bi te funkcije trebale biti definisane. Dok se to ne desi, obaveza entiteta je da obrazlože šta je to funkcija u političkoj stranci, da li je to samo član stranke ili nekog njenog tijela ili pak rukovodeći kadar ili su to i zaposlenici.“

Svi članovi Odbora su jednoglasno također usvojili i inicijative zastupnice Klarić da Vlada FBiH i resorno ministarstvo hitno pošalju informacije o projektu Termoelektrane Blok 7 kao i o situaciji u Energoinvestu i BH Gasu te medijskim informacijama o poskupljenju plina, te da se hitno održi tematska sjednica o ovim važnim pitanjima uz prisustvo svih predstavnika relevantnih institucija.

„Očekujem i da će mi Energoinvest dostaviti fakture iz Gasproma od početka godine da bi uvidom u iste dobili informacije o cijenama nakon prelaska na Turski tok. Građani zaslužuju dobre zakone ali i istinu o svemu što Vlada FBiH radi“, kaže Klarić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!