Svijet     | 24.09.2021. 15:29 |

Macron i Johnson razgovarali telefonski o obnovi saradnje

FENA Internet

PARIZ, 24. septembra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je u petak telefonom s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, saopćeno je iz Macronovog ureda, tokom kojeg je Johnson poručio Macronu da Britanija želi obnoviti saradnju s Francuskom.

Telefonski razgovor dvojice čelnika uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Johnson rekao Francuskoj da se "uhvati u koštac i sabere" u sporu oko trilateralnog sporazuma o nuklearnim podmornicama kojim je raskinut specijalni francuski sporazum.

Macron je odgovorio Johnsonu da će čekati da vidi prijedloge britanskog premijera, navodi Macronov ured, javlja Reuters.

Ranije u septembru, Francuska je opozvala svoje ambasadore iz Sjedinjenih Država i Australije, nakon što su Sjedinjene Države i Britanija potpisale sporazum o nuklearnim podmornicama s Australijom, zbog čega je Australija odustala od prethodnog sporazuma o podmornicama koji je dizajnirala Francuska, a koji je vrijedan 40 milijardi dolara.

Francuski ambasador trebao bi se vratiti u Washington, nakon što je Macron ove sedmice razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Bećirović dobio podršku Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'