Kultura     | 24.09.2021. 15:40 |

Pristupa se izradi Strategije razvoja kulture KS 2021-2027.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS), u saradnji sa UNESCO-om u Bosni i Hercegovini, pristupa izradi Strategije razvoja kulture KS 2021-2027.

Tim povodom, a u cilju izrade što sveobuhvatnijeg dokumenta, Ministarstvo planira realizirati brojne konsultacije sa ključnim akterima iz ove oblasti u KS. 

S tim u vezi, danas je održan prvi radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima javnih institucija, nevladinog sektora i privrednika.

Sastanku je prisustvovao predstavnik UNESCO-a Siniša Šešum i prof. Milena Dragičević Šešić, koja će u ime UNESCO-a obavljati poslove konsultantice tokom izrade ovog izuzetno važnog dokumenta.

- Smatramo da je KS, u kojem je smješten i glavni grad BiH, kulturno, naučno i privredno središte Bosne i Hercegovine, ali i mjesto susreta kultura Istoka i Zapada. Činjenica je da se KS iz godine u godinu sve više profilira kao turistička destinacija, a za to je uveliko zaslužno bogato urbano naslijeđe, kulturno-historijski spomenici, kulturne institucije, brojnim kulturni događaji, među koji se posebno ističu festivali - kazao je, između ostalog, u svom obraćanju ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Na sastanku su iznesene brojne ideje, te je istaknuto da je izrada Strategije veoma važan korak ka definiranju odgovornosti i rokova koji imaju za cilj unapređenje područja kulture i umjetnosti.

- Ova strategija bi trebala doprinijeti osnaživanju i rastu umjetnosti i kulture, ali i razvoju kreativnih industrija u KS. Posebnu ćemo pažnju obratiti na međunarodnu saradnju i prepoznatljivost umjetnosti, kulture i kreativnih industrija KS u svijetu - istakao je i  ministar Avdić.

Strategija razvoja kulture KS će biti usklađena sa Strategijom razvoja KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom