Bosna i Hercegovina     | 24.09.2021. 16:06 |

Kampanja javne diplomacije Ministarstva vanjskih poslova BiH „12 dana mira“

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Prva kampanja javne diplomacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod nazivom "12 dana mira" održava se od 21. septembra do 2. oktobraa 2021. godine, saopćeno je iz tog ministarstva.

Nakon svečanog otvaranja u Bijeljini, nastavljena je angažmanom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

U Milanu je 23. septembra, u kultnom kinu Anteo održana projekcija dokumentarnog filma „Nell Combattimento balla“ (U borbi pleši) bosanskohercegovačkog filmskog autora Šemsudina Gegića.

Gegić se već duže liječi u Milanu od zloćudne bolesti i iskustvo suočavanja s bolešću u  poslijeratnim godinama u Sarajevu, kao i dugotrajnog i iscrpljujućeg liječenja u Italiji, pretočio je u filmsku priču već nagrađenu Milan Gold Awardom (Milanska zlatna nagrada). Priča ističe važnost mira kao preduvjeta za život bez sukoba i stresa, kao i važnost suradnje među narodima.

Osim autora filma i tima koji sudjeluje u njegovom liječenju, generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Milanu Dragana Mihaljevića i konzulice Emire Kordić, projekciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja regije Lombardija, grada Milana, filmski radnici, članovi organizacija uključenih u realizaciju filma, humanitarnih organizacija koje sudjeluju u osiguranju liječenja osoba iz BiH u Italiji te predstavnici dijaspore. Nakon projekcije filma održana je panel-diskusija.

Istog dana u Kuvajtu je održana šetnja jednim od najljepših parkova u tom gradu. Sudionici su bili kuvajtski državljani i predstavnici bh. zajednice u Državi Kuvajt. Zajednica bh. državljana nije brojna, ali je visokoobrazovana i izuzetno cijenjena u ovoj zemlji. Mnogi od članova su značajno doprinijeli prijateljstvu s kuvajtskom stranom i podržali ih u njihovoj želji da posjete Bosnu i Hercegovinu te investiraju u našu zemlju. Zbog toga je i jedna od poruka sa skupa bila “Investiraj u BiH, investiraj u mir”. 

- Na temelju naučenih lekcija iz prošlosti, Država Kuvajt i Bosna i Hercegovina mogu biti dobri promotori mira i uspostave postkonfliktnog povjerenja - rekao je ambasador BiH u Državi Kuvajt Sanjin Halimović.

Nakon šetnje parkom, druženje je nastavljeno uz razgovor o temama kampanje „12 dana mira“ i tom prilikom je Halimović svim učesnicima uručio prigodne poklone.

U Rijadu, na društvenim mrežama - profilima Ambasade i drugim partnerskim medijima, realizira se medijska kampanja na arapskom jeziku koja kroz zaseban vizualan izraz promovira BiH kao uspješan primjer izgradnje mira.

BiH je predstavljena sigurnom i stabilnom destinacijom za turizam i investicije, kao zemlja koja je u tom dijelu svijeta bila poznata po ratu i stradanju, a danas po sve većem broju turista i investitora.

Kampanja „12 dana mira“ se, uz PR i medijske aktivnosti, provodi i putem društvenih mreža Ministarstva vanjskih poslova BiH Facebook i Twitter.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana