Bosna i Hercegovina     | 24.09.2021. 14:32 |

Stanivuković: "Zločin nad čovječanstvom" na UKC RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. septembra (FENA) - Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković zakazao je danas pres konferenciju povodom predaje krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika, njegovih saradnika i drugih funkcionera Republike Srpske.

Međutim, kako je kazao, ove prijave mogu pričekati, jer je dobio "ozbiljna saznanja sa svim dokazima o možda najvećem krivičnom djelu od kada traje pandemija korona virusa", prenosi Buka. 

Po njegovim riječima, ovo je možda najteža kriminalna afera od kada se bavi politikom.

- Ono što se radi na Kliničkom centru kad govorimo o kiseoniku koji je najneophodniji je zločin nad čovječanstvom - upozorio je.

- Da li javnost RS, doktori, medicinari, pacijenti i građani znaju da na Klinički centar dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, kontrole serije, bez papira koji potvrđuju kvalitet kiseonika. Medicinski kiseonik zvanično jeste lijek, a ova firma nije registrovana za promet lijekovima. Šta se nalazi u ovim bocama, ne mogu da tvrdim, ali te firme nema u registru firmi koje se bave prometom lijekova na veliko - kazao je Stanivuković.

Dodao je da, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, na UKC nije uvezen medicinski kiseonik, već tehnički, industrijski kiseonik.

Od Agencije za lijekove dobijena je informacija da ova firma nije uvezla medicinski kiseonik, kazao je Stanivuković.

- Ove firme nema u registru proizvođača lijekova. Direktor ove firme je Stanislav Čađo, a toj firmi je isplaćeno 1.350.000 KM za industrijski, a ne medicinski kiseonik, što su zapanjujući podaci - kazao je on, pozivajući na odgovornost nadležne institucije. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Stanovnici Drvara, Grahova i Glamoča mogu se liječiti u Banja Luci

Grad Banja Luka: Ukinuti građevinsku dozvolu za vilu porodice Dodik

PDP traži smjenu direktora UKC-a RS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'