Svijet     | 24.09.2021. 13:06 |

Grad Beč dodijelio 500.000 eura Horu bečkih dječaka

FENA Saopćenje

BEČ, 24. septembra (FENA) - Grda Beč je odlučio finansijski podržati tradicionalni Hor bečkih dječaka. To neprofitno udruženje će dobiti subvenciju od 500.000 eura za 2021/2022. godinu.

Pandemija je ozbiljno ograničila aktivnosti Hora bečkih dječaka. Od marta 2020. godine do danas otkazano je preko 500 koncerata. Pri tome koncerti čine oko 70 posto prihoda udruženja, koje inače opstaje bez javnih subvencija.

Gradski vijećnik za ekonomska pitanja i turizam u Beču, Peter Hanke, je imao sluha za potrebe kulture tokom pandemije te se već u augustu 2020. godine izjasnio za podršku horu. Veza sa Bečom, geografski, institucionalno i sadržajno, kao i snažan interes javnosti za aktivnosti udruženja su uvjerili predstavnike svih strana prilikom odlučivanja.

- Raduje me što smo odlučili podržati Hor bečkih dječaka tokom tekuće školske godine. Bečki dječaci su međunarodna posjetnica na Beč kao muzičku metropolu i sastavni su dio kulturnog života našeg grada - rekao je Hanke.

Profesor Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkog dječačkog hora se zahvalio za pomoć javnog sektora i najavio novi CD hora pod nazivom "Zajedno", koji izlazi u oktobru ove godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo