Regija     | 25.09.2021. 10:11 |

Krasniqi: Rješenje trenutnog spora Kosova i Srbije je u slobodnom kretanju ljudi i roba s obje strane

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Osnivač novinske agencije Kosovapress Skënder Krasniqi komentirao je za Fenu napetosti između Srbije i Kosova nakon što su na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak kosovske specijalne policijske snage provele uredbu vlade u Prištini da se s automobila koji imaju srbijanske tablice s oznakama kosovskih gradova, one uklone.

Vlasnicima vozila određeni je rok da automobile registriraju s važećim kosovskim tablicama. U Srbiji i dalje "proizvode" automobilske tablice s oznakama kosovskih gradova, na koje se stavlja i grb Srbije. Vlada Albina Kurtija zatražila je da se tome stane ukraj.

Odluka Vlade Kosova izazvala je reakciju tamošnjih Srba koji su se okupili na graničnim prijelazima i blokirali cestu prema unutrašnjosti.

Krasniqi smatra da svaka blokada i prepreka koja predstavlja ograničenje slobode kretanja robe i građana ima negativan utjecaj na obje strane, pa će uzrokovati probleme objema stranama i takve prepreke negativno utječu na privredni razvoj.

- Osnovni razlog za ovakvu situaciju je odluka premijera Albina Kurtija o uspostavljanju reciprociteta kada su u pitanju registarske oznake za automobile koji dolaze iz Srbije. Međutim, ako zastanemo i analiziramo, Srbija je već duže vrijeme prisiljavala automobile koji dolaze s Kosova da imaju srbijanske tablice da bi im bio dopušten ulazak u njihovu zemlju. Stoga, Kosovo djeluje samo na principu reciprociteta - podvukao je Krasniqi.

Na pitanje kakve posljedice to može imati na odnose dvije zemlje, na stabilnost i nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, Krasniqi kaže da je na Kosovu situacija općenito mirna te da je ideja o uspostavljanju reciprociteta za registarske tablice uglavnom ocijenjena dobrodošlom.

- Naravno, očekuje se da će obje zemlje poduzeti konkretne mjere koje će utjecati na stabilizaciju situacije i nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, usprkos činjenici da je taj proces usporen zbog činjenice da dogovore koji su postignuti Srbija ne poštuje - kazao je Krasniqi.

Rješenje tog malog sukoba, ako ga se može tako nazvati, Krasniqi vidi u uklanjanju takvih odluka o postavljanju privremenih registarskih tablica s obje strane i u primjeni temeljnih sloboda koje je Evropska unija postavila, a to su slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom