Sport     | 23.09.2021. 16:36 |

Odata počast generalu Mustafi Hajrulahoviću - Talijanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Povodom 19. međunarodnog bokserskog memorijalnog turnira, danas je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu odata počast rahmetli generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mustafi Hajrulahoviću-Talijanu, u čije ime i s ciljem sjećanja na njegov doprinos našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi se ovaj turnir organizira. 

Cvijeće su položili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, ministar privrede Adnan Delić, kao i v.d. ministra Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Ministar Osmanović podsjetio je prisutne na generala Mustafu Hajrulahovića-Talijana.

- Momak u tenisicama, kako su zvali našeg Talijana, imao je empatiju prema svim svojim saborcima, ne praveći razlike između njih i sebe kao generala. Gdje god bi se pojavio, u nama je izazivao strahopoštovanje, ali i ohrabrenje za nastavak borbe. On danas nije sa nama, ali njegova žrtva još uvijek živi, i naša je obaveza upoznavati mlađe naraštaje ko je bio naš Talijan - istaknuo je ministar Osmanović, koji je posebne selame uputio porodici generala Hajrulahovića, koji su također bili prisutni u haremu džamije.

Inače, ovaj tradicionalni turnir organizira se u znak sjećanja na generala Talijana, ratnog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH koji je dao veliki doprinos u odbrani Sarajeva i države BiH. Turnir će trajati četiri dana, a finalne borbe su planirane za nedjelju, 26. septembra.

Na turniru će sudjelovati četiri takmičarske kategorije – juniori i seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Na inicijativu Udruženja bokserski klub „Zlatni ljiljan” Sarajevo, koja je jednoglasno prihvaćena u Skupštini Kantona Sarajevo, saobraćajnica u izgradnji (Prva transverzala), na potezu od raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva do raskrsnice sa ulicom Braće Begić, u čast generala, nosit će njegovo ime - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana