Kultura     | 23.09.2021. 20:57 |

Izvedbom komedije 'Heroj nacije' otvorena Mostarska liska

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. rujna (FENA) - Premijerom predstave "Heroj nacije" Narodnog pozorišta Mostar (NPM) u četvrtak je otvoreno 18. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska".

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam kazališnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da cijeli kolektiv te teatarske kuće diše za "Mostarsku lisu". Najavio je internacionalnu "Lisku" u budućnosti te je svim gostima poželio ugodnih tjedan dana na festivalu.

Festival je otvorenim proglasio predsjednik Gradskog vijeće Mostara Salem Marić.

- Ovo je jedan od najvažnijih kazališnih festivala u BiH, on povezuje i gradi mostove među ljudima. Mostar od davnina bio u središtu teatarske scene, a 'Mostarska liska' njeguje tradiciju mostarskog duha i tradicije - kazao je Marić.

Na otvaranju Međunarodnog festivala komedije publika je imala priliku pogledati premijernu izvedbu komada "Heroj nacije" u izvedbi Nardonog pozorišta Mostar.

Predstava je postavljena po tekstu Ivana M. Lalića i tematizira utjecaj televizije na život ljudi.

Režiju potpisuje Goran Damjanac, dramaturg predstave je Kemal Bašić, scenografkinja i kostimografkinja Azra Imamović, skladatelj Albert Savić, dok video segment potpisuje Karmen Obrdalj, a tehniku glasa Milica Damjanac.

U predstavi glume Amela Kreso, Saša Oručević, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te gostujući glumac Hasan Sušić.

Program 18. MFK 'Mostarska liska'

Nakon "Heroja nacije" 24. rujna slijedi "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Naredne večeri, 25. rujna, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom "Ja od jutra nisam stao", autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedjelja, 26. rujna, rezervirana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu "Pozorište za početnike", autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedjeljak, 27. rujna, stiže ansambl kazališta Planet Art Zagreb, a predstavit će se s komedijom "Ritina škola", autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

Izvedba predstave "Sakati Bili sa Inišmana", autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održat će se u utorak, 28. rujna, a posljednje večeri natjecateljskog dijela festivala, 29. rujna stižu gosti iz Srbije - Kruševačko pozorište, s predstavom "Čekajući Godoa", autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

"Mostarska liska" bit će zatvorena 30. rujna dodjelom nagrada i koncertom bh. sevdah benda Divanhana.

Za stručno ocjenjivanje predstava Mostarske liske ove godine zaduženi su dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i redatelj Velimir Njirić.

Žiri medija čine novinarke Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Sve predstave i koncert bit će održani na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 20 sati, uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi.

Pored glavnog, natjecateljskog dijela, ovogodišnji festival obiluje dodatnim sadržajima u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i drugi sadržaji.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice je 10 maraka, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 maraka (ulaz na sve predstave festivala te koncert).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Hit komedija 'Tere i Luce' dar publici povodom 30. obljetnice Kosače

Narodno pozorište Mostar odustalo od predstave "Oslobođeni Mostar"

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!