Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 14:01 |

Potvrđena Odluka Prvostepene disciplinske komisije protiv Gordane Tadić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FEA) - Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odlučujući po žalbi tužene, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23. jula. 

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela odluku čijom tačkom je utvrđena  disciplinska odgovornost tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH 'zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a' te propustila poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje 'nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti' i 'propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća' Zakona o VSTV-u BiH.

U odluci se navodi da je tužena suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17. jula 2019. godine, kojim 'se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH', čime je počinila disciplinske prekršaje 'nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti' i 'propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća' Zakona o VSTV-u BiH.

Tuženoj je za navedene disciplinske prekršaje, izrečena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa Poslovnika VSTV-a BiH, saopćeno je iz VSTV-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Disciplinska komisija VSTV-a umanjila plaću Gordane Tadić zbog objave na Facebooku

VSTVBiH poziva Ambasadu SAD-a da podijeli sva dodatna saznanja o Gordani Tadić

Dodik: U Ustavu RS piše da ima visoko i sudsko tužilačko vijeće, to ćemo učiniti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!