Ekonomija     | 23.09.2021. 13:21 |

Bašić i Ghelichkan razgovarali o ekonomskoj saradnji ZDK i Irana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Reza Ghelichkan i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarali su danas o mogućnostima za ekonomsku saradnju.

Premijer Bašić je naglasio da je ZDK posvećen jačanju ekonomske saradnje i privlačenju investicija, da ovaj kanton raspolaže rudnim, energetskim i mineralnim potencijalima, te snažnom industrijom koja je lider u BiH.

Naveo je da je Vlada posvećena saniranju posljedica pandemije virusa Covid-19, te da je ponajprije vlastitim snagama, ali i uz pomoć Vlade FBiH, uspjela sačuvati likvidnost budžeta, ojačati zdravstveni sektor i pomoći privredi, poljoprivredi, boračkim i socijalnim kategorijama.  

Ambasador Ghelichkan rekao je da dva naroda imaju prijateljske i srčane veze koje su potvrđene i tokom agresije na BiH, te da je njegova zemlja posvećena jačanju i proširenju ekonomskih veza Irana i regija u BiH.

Naglasio je da IR Iran ima snažne privatne kompanije u svim segmentima, posebno metalnoj, petrohemijskoj i farmaceutskoj industriji, od kojih je većina spremna proširiti svoje poslovanje u inostranstvu, uključujući i BiH.

Istakao je da je autoindustrija jedan od sektora u kojima bi Iran i ZDK mogli ostvariti dobru i zavidnu saradnju, budući da Iran ima razvijenu autoindustriju, a ZDK kompanije koje proizvode autodijelove.

Iranski ambasador rekao je da je to njegova prva posjeta Zeničko-dobojskom kantonu te da uskoro planira posjetiti određene kompanije i privredne subjekte u ZDK-u s ciljem povezivanja i uspostave saradnje sa kompanijama iz Irana, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana