Kultura     | 23.09.2021. 13:18 |

Potpisan suizdavački ugovor za djelo 'Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Tri institucije potpisale su danas Ugovor o saradnji i suizdavaštvu za naučno djelo "Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne" (Ispisi iz knjiga notarijata Državnog arhiva u Dubrovniku 1370-1529).

Autori djela su profesor Esad Kurtović i magistar Almir Peco, a potpisnici Ugovora su Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Historijski arhiv Sarajevo i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Kapitalni projekt, oko kojeg su se institucije okupile, kako je kazao direktor Instituta za historiju UNSA Sedad Bešlija, od velikog je značaja za historiografiju, ali i državnost Bosne i Hercegovine. 

- Izvori su obrađeni u tri toma, pripremljeni su i tretiraju 15. i 16. stoljeće. To je važna izvorna građa za istraživače, kako historije srednjovjekovne tako i historije Bosne u Osmanskom periodu - pojasnio je Bešlija.

Djelo sadrži više od 2.000 dokumenata koji, kako je kazao koautor djela Almir Peco, oslikavaju korespondenciju između Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa, konkretno, prostora srednjovjekovne Bosanske države.

Dokumenti su pisani najvećim dijelom na latinskom jeziku a jedan dio i na italijanskom i oni su po obimu, vrsti i namjeni različiti. To je državno-pravna korespondencija, a najvećim dijelom su privatno-pravni ugovori čija će analiza od istraživača i struke u budućnosti proširiti postojeće spoznaje i donijeti nova saznanja o ekonomskoj, kulturnoj, društvenoj i svakako političkoj historiji srednjovjekovne bosanske države.

Ovo djelo je važno za izučavanje, jer, dodao je Peco, svjedoci smo danas koliko se historijske činjenice iskrivljuju, a historiji se pribjegava kako bi se opravdali neki dnevno-politički potezi kako bi se definirala neka politička državna ili 'paradržavna' strategija.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović je kazao da je profesor Esad Kurtović iza sebe ostavio mnoštvo značajnih radova.

- Ali i da profesor Kurtović nije ništa uradio, samo ovo djelo što je uradio - time je udario ogroman pečat bh. historiografiji i bh. arhivistici. Predstavljeni su izvori koji će od sada i u buduće biti velika pomoć ne samo naučnim istraživačima nego i naučnim institucijama koje će imati veliko informativno sredstvo u izučavanju izvora naše prošlosti - istakao je Zaimović.

Za direktora Bošnjačkog instituta Farisa Gavrankapetanovića današnje potpisivanje Ugovora za djelo "Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne" (Ispisi iz knjiga notarijata Državnog arhiva u Dubrovniku 1370-1529), simbolično je jer se obilježava 100 godina od rođenja vakifa Adila Zulfikarpašića i 20 godina rada Instituta.

- Vakif Adil Zulfikarpašić bio je posebno zainteresiran za srednjovjekovnu Bosnu i ovo je jedan od elemenata ispunjavanja obaveze koju imamo prema vakifu, a to je poseban osvrt i osvjetljavanje srednjovjekovne Bosne u periodu 15. i 16. stoljeća - kazao je Gavrankapetanović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta