Svijet

Pet stalnih članica VSUN suglasne o tome što se očekuje od talibana

Internet

NEW YORK (UN), 23. septembra (FENA) - Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) su "mnogo suglasne" u pogledu onoga što se očekuje od talibana, javila je agencija AFP pozivajući se na izjavu američke dužnosnice.

- Bilo je mnogo slaganja u pogledu onoga što želimo vidjeti od talibana, posebno po pitanju poštovanja prava žena i djevojčica, borbe protiv terorizma i narkotika - rekla je dužnosnicima nakon sastanka ministara stalnih članica VSUN u New Yorku.

Rekla je da misli da nitko, uključujući Kinu, nije zadovoljan sastavom privremene vlade koju su formirali talibani nakon dolaska na vlast sredinom augusta.

London, koji je sazvao sastanak, kazao je da se zalaže za "jedinstven stav u dijalogu s talibanima", prenosi Radio Slobodna Evropa. 

- Velike sile žele "Afganistan u miru i stabilan, gdje humanitarna pomoć može da se distribuira bez problema i bez diskriminacije - izjavio je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres nakon sastanka.

Većina svjetskih vlada nije još priznala vladu koju su imenovali talibani i traže da novi afganistanski vladari prvo ispune više uvjeta, među kojima poštovanje prava žena i obećanje da će dozvoliti Afganistancima koji to žele da napuste zemlju.

(FENA) J. Č.
Vezane vijesti