Kultura     | 23.09.2021. 10:32 |

Obilježavanje Dana evropskog naslijeđa počelo otvaranjem Izložbe u Kalesiji

FENA Saopćenje

TUZLA/KALESIJA, 23. septembra (FENA) - Dani evropskog nasljeđa, koje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona (TK) ove godine obilježava u partnerstvu s pet kantonalnih ustanova kulture, počelo je jučer otvaranjem izložbe "Izvorna muzika, naša muzika".

Izložbu je u Kalesiji pripremio Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra TK-a u Tuzli. Događaj je posvećen istraživanju i prezentiranju izvorne narodne muzike i namjeri da bude kandidovana na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

- Ove godine smo prvi put u programu obilježavanja Dana evropskog nasljeđa, manifestacije koja ima cilj očuvati zajedničku evropsku baštinu, a naš doprinos u tome je da prezentiramo izvornu muziku kao našu specifičnost i naše kulturno nasljeđe. Izložba je priča o 16 godina Festivala izvorne muzike u Kalesiji i dugoj tradiciji izvorne muzike na ovom području. Upravo s tog festivala je još 2017. godine potekla inicijativa da izvorno bosansko pjevanje uz šargiju i violinu bude uvršteno na UNSCO-ovu listu zaštićene nematerijalne baštine. Nismo potpuno zadovoljni učinjenim na tom polju, ali imamo plan većeg angažmana i vjerujem da ćemo do kraja godine imati nominacioni fajl koji će biti na entitetskoj listi kandidovanih projekata koji idu prema UNESCO-u - naveo je Alija Džafić, direktor BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

Uime općine, na otvaranju izložbe je Hata Mujčinović, pomoćnica načelnika, izrazila zadovoljstvo što je Kalesija dio ove manifestacije i što ima nematarijalnu baštinu za ponos.

Izložbu je otvorila Enisa Hajdarević Šojko, muzikologinja i urednica na BH Radiju 1. Ona je godinama najaktivniji pojedinac u promociji izvorne muzike kao dijela bh. muzičke tradicije.

- Kalesija i drugi predjeli Bosne i Hedrcegovine u kojima se pjeva uz šargiju i violinu nisu samo dio evropskog nego i svjetskog kulturnog nasljeđa i na to moramo biti ponosni. Tokom festivala izvorne muzike, to nasljeđe i promovišemo, a nadam se da će na sceni BKC-a Kalesija publika još dugo imati priliku da vidi izvođače koji baštine ovu muziku, uz čuvanje izvornosti i autentičnosti, s tradicionalnim nošnjama i tradicionalnim instrumentima, bez novotarija. Kad uspijemo cijelu tu priču uvrstiti na UNSCO-ovu listu nematerijalne baštine, pred nama je još mnogo posla da dokažemo da izvorna muzika nije počela 1969. godine s 'Kalesijskom trojkom' nego da se radi o višestoljetnoj baštini, našem blagu kojeg se ne smijemo stidjeti i koje moramo čuvati - rekla je Šojko.

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog nasljeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, koju realiziraju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, nastavlja se večeras za kada je BKC Živinice najavio događaj „Pozorišna umjetnost nekad i sad“.

Bit će to veče posvećeno pozorišnoj umjetnosti u tom gradu, a okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živinicima, prikazati plakate, dijelove scenografija i kostima iz predstava te fotografije pozorišnih umjetnika koji zajedno čine razvojni put pozorišta u Živinicima. Događaj počinje u 19 sati.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom