Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 08:46 |

Zdravstveni osiguranici u ZDK mogu sami preuzeti QR certifikat o vakcinaciji

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. septembra (FENA) - Zdravstveni osiguranici u Zeničko-dobojskom kantonu od danas mogu, posredstvom aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, sami preuzeti Certifikat o vakcinaciji sa QR kodom.

Unazad mjesec dana, tu vrstu usluge mogli su dobiti u pripadajućim ambulantama porodične medicine.

-Putem našeg informacionog sistema, ulaskom na link https://evakcina-dokumenti.zzozedo.ba te popunjavanjem vlastitih podataka, svaki građanin može besplatno preuzeti svoj certifikat o vakcinaciji. Mogućnost preuzimanja navedenog certifikata zavisi isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od strane zdravstvenih radnika u ustanovama gdje je aplicirana vakcina, a na što Zavod nema uticaja - ističe pomoćnica direktora ZZOZDK Haša Begić, koja dodaje da se podaci kontinuirano ažuriraju.

Pored osiguranika koji su vakcinisani u ZDK, ističe, certifikat mogu preuzeti i zdravstveni osiguranici iz tog kantona koji su se vakcinisali u drugim kantonima ili državama, a koji su izvršili registraciju te priložili validne dokumente svojim porodičnim ambulantama pa je ovo samo olakšanje.

-U ovom trenutku, Certifikat o vakcinaciji je postavljen samo za one osiguranike koji su primili obje doze vakcine, a u narednom će periodu biti postavljen i za one građane koji su primili samo jednu dozu. QR kod koji se nalazi u certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno je isti skenirati kamerom mobilnog telefona ili bilo kojim skenerom, kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta - napominje Begić.

Dokument je, dodaje, lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta u svijetu te je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama Evropske unije. Isti se, kaže, može provjeriti u stvarnom vremenu.

-Da li će biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje. S obzirom da Bosna i Hercegovina nije članica EU i nije potpisnik Sporazuma o EU COVID pasošu, svi građani se upućuju da prije putovanja provjere uslove za ulazak u zemlju u koju žele putovati - napominje Begić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Usvojeni budžeti Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje ZDK za 2023. godinu

Skupština ZDK razmatra budžete Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje ZDK

Država treba izraditi softver za jedinstveni QR kod

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo