Kultura     | 22.09.2021. 13:53 |

Predstavljanjem knjige 'Sve bio je ritam' Borisa Leinera počinje 6. 'dokuMfest'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. septembra (FENA) - Predstavljanjem knjige "Sve bio je ritam" Borisa Leinera sutra će u Čitaonici Gradske biblioteke Zenica (GBZ) biti otvoren Šesti festival dokumentarnog muzičkog filma "dokuMfest - Zenica 2021", koji će u tom gradu trajati do 26. septembra.

- Ovo je još uvijek jedini festival dokumentarnog muzičkog filma u Bosni i Hercegovini. Festival, već četvrtu godinu uzastopno, naša ustanova organizira sa Udruženjem građana "Zona muzike". Festival ove godine otvaramo gostovanjem velikog, čuvenog Borisa Leinera - jednog od glavnih aktera tzv. "Novog vala" - ističe direktor GBZ-a Haris Abdagić.

Napominje da se radi o autobiografskoj knjizi  aktera tog, “jednog od najvećih pokreta ex Ju roka” te članom “originalne postave kultnog benda Azra”, koji je svirao i u nekim drugim muzičkim bendovima.

- Nakon promocije te knjige, bit će prikazan i film "Novi val – 40 godina nakon”. U petak, 24. septembra bit će predstavljena knjiga Vladana Stanojevića iz Beograda - "Kako se krem istopio" o bendu Erika Kleptona "Cream". Isti dan ćemo u Čitaonici gledati i film "NS Made: Love Hunter" o novosadskom bendu "Love Hunter" - kaže Abdagić.

Treći i četvrti dan “dokuMfesta”, najavljuje Abdagić, bit će održani u prostoru "Zone muzike" – Club Zona, u kojem će biti prikazana još četiri filma: "Mustra Orchestra" (subota), "Rock bozon" i LP rock (subota) te u nedjelju "Daleka obala u Americi".

- U nedjelju ćemo proglasiti i pobjednika. Želim naglasiti da je ove godine predsjednik žirija Tomas Kraug, ugledni francuski reditelj, muzičar i scenarista koji već nekoliko mjeseci boravi u BiH, jer u Sarajevu snima film o ratnoj rock sceni u BiH. Tako da imamo internacionalni žiri. Skupa s njim će u žiriju biti student Odsjeka kulturologije Filozofskog fakulteta u Zenici tako da će, na neki način, oni dobiti svojevrsni master-class kroz druženje sa Tomasom Kraugom - podvlači Abdagić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradska biblioteka Zenica slavi 70. godišnjicu, a Američki kutak 20. godišnjicu rada u Zenici

Predstavljen roman 'Bogovo roblje' akademika Enesa Karića za kraj Mjeseca knjige u Zenici

Zenička biblioteka predstavila novu zbirku poezije Adnadina Jašarevića 'Putevi bez putokaza'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta