Kultura     | 22.09.2021. 12:35 |

Predstava 'Kuća bez vrata' progovara o najegzistencijalnijim pitanjima čovjeka

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 22. septembra (FENA) - Predstava "Kuća bez vrata", nastala po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, za koju dramaturgiju i režiju potpisuje Gradimir Gojer, premijerno će biti izvedena u petak, 24. septembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) TK.

Rađena je u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera. 

Reditelj Gradimir Gojer istaknuo je za Fenu da je tekst za predstavu "Kuća bez vrata" komponirao tako što je stavljao one prozne cjeline Nedžada Ibrišimovića koje na neki način odražavaju njegov unutarnji ritam, njegovo unutarnje biće.

- Napravio sam zbir slika iz njegovog rada iz njegove književne radionice i smatram da je taj niz ustvari ono što je bit predstave. Radi se o najegzistencijalnijim pitanjima čovjeka i o poeziji življenja kao takvoj - podvukao je Gojer.

Da su u fazi finaliziranja zadnjih segmenata predstave naglasio je za Fenu producent Hazim Mujčinović, podvukavši da su to one fine stvari, svjetlo, muzika i sve ono što je u proteklih mjesec pripremano, sada je u finišu i to su, kako je kazao, "slatke muke". 

Jedan od težih zadataka koji vide u BKC-u jeste način vraćanja publike u dvorane, uz ocjenu da je dominantan osjećaj kako se publika odvikla od pozorišnih predstava tokom pandemije.

- Nadamo se i očekujemo da će sala BKC-a, ne mogu reći biti ispunjena do posljednjeg mjesta, ali da će biti popunjen onaj broj mjesta koja smo označili za sjedenje - naglasio je Mujčinović.

On navodi da se starije generacije sigurno sjećaju dramskog dječijeg programa TVSA "Paunice i zlatna jabuka", tako su se zvale bajke.

- Ova predstava je najsličnija tom bajkovitom prikazu. Prebajkovito je, puno pripovjedačkog i igrajućeg nekog šarenila u predstavi - ocijenio je Mujčinović.

U predstavi igraju Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kuća bez vrata' premijerno sutra na sceni BKC-a TK

Dani evropskog naslijeđa u TK posvećeni ugradnji lokalnog u evropski identitet

Predstava 'Kuća bez vrata' specifična zapitanost pred tajnama života

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo