Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 09:49 |

Čelnici INZ-a posjetili Kakanj, intenzivirana saradnja s općinama i gradovima

FENA Saopćenje

KAKANJ/ZENICA, 22. septembra (FENA) - Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević sa  saradnicima primio je u općinskoj upravi zvaničnike Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Sastanak je organiziran u okviru priprema za potpisivanje Protokola o saradnji s lokalnim zajednicama, koje INZ planira potpisati u narednim sedmicama sa svih 12 općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Protokolom su predviđene osnove zajedničkih nastupa, saradnje i razmjene, kao i pružanje pomoći INZ-a lokalnim zajednicama u okviru nadležnosti svih službi Zavoda za zaštitu bilja, Veterinarskog zavoda i Zavoda za javno zdravstvo, koji djeluju u okviru Instituta, saopćeno je iz INZ-a. 

Direktor INZ-a Senad Huseinagić, rukovodilac Veterinarskog zavoda Muhamed Gladan,  rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević su informirali domaćine o projektima koje je pokrenuo INZ u nizu oblasti zaštite bilja, životinja i ljudi, kao i mogućnostima zajedničkog nastupa prema civilnom sektoru, nevladinim i udruženjima građana, posebno udruženjima koja okupljaju proizvođače i prerađivače hrane i bilja, pčelare, uzgajivače stoke i sl.

Razgovarano je i o mogućnostima proširenja monitoringa polena, ali i praćenja meteo-uvjeta za korišćenje zaštitnih sredstava u svim lokalnim zajednicama u cijelom Kantonu. 

- INZ je danas počeo novu "turneju" obilazaka i kontakata s općinama na području ZDK. Danas smo imali sastanak u Općini Kakanj s načelnikom i njegovim saradnicima. Ovo će značiti novi kvalitet u realizaciji svega što smo zamislili u Institutu i naravno, onoga što je u vezi s nama, a u planovima ima Općina Kakanj. Svima nam je naravno najvažnije zdravlje građana i u tom smislu će ova saradnja pomoći da se svi mi u ovom smislu osjećamo sigurnije, da osiguramo da se poveća proizvodnja hrane, ali zdravstveno ispravne hrane - kazao je direktor INZ-a Huseinagić.

Načelnik Kaknja Bajtarević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom INZ-a i Općine te gostima predstavio dosege i projekcije razvoja ove lokalne zajednice.

Izražena je zajednička želja i namjera da kad i u kojoj mjeri epidemiološke mjere dozvole,  saradnja bude pretočena i u zajedničke projekte edukacija, tribina i predavanja različitim grupama stanovništva, od poljoprivrednih proizvođača do majki-porodilja i školske omladine.

- Želio bih zahvaliti rukovodstvu INZ-a što su izdvojili vrijeme da budu naši gosti i da razmijenimo dosadašnja iskustva i delegiramo nove ideje i projekte koje bi zajedno u narednom periodu mogli implementirati, a tiče se prije svega sigurnosti hrane, zdravlja stanovnika općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona. Vjerujem da u narednom periodu, nakon usvajanja strateških dokumenata Općine Kakanj, Instituta i ZDK-a, možemo raditi na dodatnim projektima i na taj način pokušati aplicirati stranim i domaćim fondovima, gdje bi obezbijedili dodatna sredstva, kako bi nivo zaštite, odnosno sigurnosti hrane i zdravlje naših sugrađana podigli na veći nivo - rekao je načelnik nakon sastanka.  

Plan Instituta je da, nakon što istovjetne protokole o saradnji potpiše i s ostalim načelnicima i gradonačelnicima u ZDK, saradnja bude institucionalno "ovjerena" i sa zainteresovanim organizacijama, institucijama i udruženjima u vladinom i nevladinom sektoru.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo