Svijet     | 22.09.2021. 09:13 |

Slabe šanse Velike Britanije za bilateralni trgovinski sporazum sa SAD-om

FENA Internet

LONDON, 22. septembra (FENA) - Velika Britanija razmatra pridruživanje postojećem trgovinskom sporazumu između SAD-a, Meksika i Kanade jer nade u samostalni sporazum nakon Brexita blijede, piše Sky News. 

Ministri razmatraju napore da se pridruže postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a, Meksika i Kanade - ili da sklope niz 'mini' dogovora s Amerikom - nakon što se čini da je Boris Johnson priznao da za bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i SAD-a nema velike šanse. 

Ove sedmice u posjeti New Yorku i Washingtonu, premijer Johnson se nije obavezao da će osigurati sporazum o slobodnoj trgovini između Britanije i Amerike do sljedećih općih izbora 2024. godine.

Također je priznao da su male šanse da se uskoro postigne sporazum između dviju zemalja.

Viši vladin zvaničnik sugerirao je da bi alternativni put za povećanje transatlantske trgovine mogao biti pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a, Meksika i Kanade, poznatom kao USMCA.

Druga mogućnost bi mogla biti postizanje niza manjih ugovora između Velike Britanije i SAD-a o odvojenim pitanjima, dodali su.

- Postoje različiti načini za to, lopta je na njihovom terenu i potrebno je dvoje za tango - rekao je izvor.

Upitan o izgledima američko-britanskog trgovinskog sporazuma, dok je sjedio pored Johnsona uoči sastanka Bijele kuće u utorak navečer, Biden je rekao: "Danas ćemo razgovarati malo o trgovini i morat ćemo to nekako riješiti."

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo