Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 18:35 |

Održan Prvi summit mladih u Tuzlanskom kantonu

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA 21. septembra (FENA) - Prvi summit mladih u Tuzlanskom kantonu održan je danas.

Tokom posljednjeg mjeseca festival mladih okupio je hiljade mladih i uspješnih iz oblasti umjetnosti, medija, aktivizma, sporta, ekologije, naprednih tehnologija, nauke i inovacija.

Na otvaranju Prvog summita mladih obratili su se direktor Festivala mladih Amir Zonić, direktor Omladinskog resursnog centra Miralem Tursinović, zamjenik ambasadora Italije u BiH Matteo Evangelista, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za kulturu, sport i mlade tog kantona Zlatan Muratović.

- Šest lokalnih zajednica, Sapna, Čelić, Gračanica, Gradačac, Lukavac i Tuzla su podržale ovaj projekat u potpunosti. Ovo nije još jedan Festival u kojem smo mi trebali napraviti koncerte i velike partyje, njegov cilj je bio da se upoznaju stvari na terenu, da odemo u gradove i općine, da se upoznamo sa omladinskim organizacijama i da na neki način napravimo presjek šta se to dešava u omladinskom sektoru - izjavio je direktor Festivala mladih Amir Zonić.

Današnji gost na summitu mladih bio je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

- Odlučio sam da pronađem mlade ljude koji će biti naši savjetnici. Okupio sam tim od deset mladih iz cijele BiH koji su svojim idejama i stavovima doprinijeli aktivnostima Britanske ambasade. Jednostavno moramo da pokušamo zamijeniti uloge i početi slušati šta nam mladi imaju za reći - izjavio je britanski ambasador.

Summitom je završen festival, koji je u gradovima i općinama Tuzlanskog kantona trajao od 22.augusta do 21. septembra 2021., imao je za cilj okupiti organizacije, institucije, pojedince, donosioce odluka i privatni sektor oko ideje razvoja svih uslova za život i ostanak mladih u Tuzlanskom kantonu i BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta