Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 14:46 |

Brkić:BiH uložila napor da bude članica Međunarodne agencije za atomsku energiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjeluje u radu 65. redovite sjednice Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja se od 20. do 24. septembra održava u Beču.

Brkić se sudionicima Konferencije obratio danas u okviru generalne debate.

Tijekom obraćanja zamjenik Brkić naglasio je da se Bosna i Hercegovina pridružuje Izjavi Europske unije koja je objavljena prvog dana Konferencije, a u kojoj se, između ostalog, naglašava značaj rada Agencije na polju neproliferacije nuklearnog naoružanja te pozivaju Iran i Sjeverna Koreja da u potpunosti surađuju s IAEA-om.

Brkić  se potom osvrnuo na pitanja koja su od značaja za BiH, istaknuvši da BiH sa velikim interesom prati dešavanja u vezi s odlukom Republike Hrvatske da odabere Čerkezovac kao mjesto za zbrinjavanje otpada iz Nuklearne elektrane Krško, budući da se navedeni lokalitet nalazi u neposrednoj blizini granice s BiH.

Bosna i Hercegovina ostaje predana rješavanju ovog pitanja s Republikom Hrvatskom u duhu dobrosusjedskih odnosa, poštivanja zajedničkih interesa i kroz dijalog, na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi, a sve u skladu s odredbama ESPOO konvencije, čija smo članica, a koja regulira prekogranične utjecaje na okoliš.

Zamjenik ministrice istaknuo je potporu BiH aktivnostima, programima i inicijativama vezanim uz rad i fokus IAEA-e, osobito naglasivši inicijativu ZODIAC, integrirani sustavni okvir za borbu protiv zoonotskih zaraznih bolesti.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina odredila nacionalne koordinatore i stručnjake, kao i dva laboratorija za provođenje aktivnosti ove inicijative. U ovoj fazi čekamo potvrdu IAEA-e kako bismo procijenili potrebe tih laboratorija i podržali ih. Bosna i Hercegovina također pozdravlja novu inicijativu Agencije u području zaštite okoliša koja uključuje korištenje nuklearne tehnologije u kontroli onečišćenja plastikom (NUTEC Plastic).

- Iako nije nuklearna zemlja, Bosna i Hercegovina je uložila značajan napor da bude aktivna članica IAEA, te namjerava dodatno ojačati svoj pravni i regulatorni okvir koji se odnosi na nuklearnu i radijacijsku sigurnost i sigurnost u skladu s međunarodnim standardima - kazao je Brkić, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.                                                                       

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!