Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 13:57 |

Dedić i Huskić o nastavku saradnje na projektima vodosnabdijevanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Sarajevu s načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem razgovarao o projektima vodosnabdijevanja u općinama u Federaciji BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o rezultatima postignutim u Tešanju u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda (WATSAN).

Riječ je o projektu koji općine provode u saradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz pomoć kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Europske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA.

Dedić i Huskić razgovarali su i o novom Projektu modernizacije vodnih usluga u BiH.

- S obzirom na to da ovi projekti uveliko doprinose unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže, odlučili smo da ih i dalje podržavamo. Tako da ćemo već sljedeće godine krenuti sa drugom fazom projekta WATSAN, kako bismo nastavili razvijati ovu prijeko potrebnu infrastrukturu bez koje je nezamisliv razvoj bilo koje općine, a Tešanj je jedan od pozitivnih primjera. Kada je u pitanju Projekat modernizacije vodnih usluga, krajnji cilj jeste da usluge vodosnabijevanja budu neprekidne, održive i pouzdane za građane, a da komunalna poduzeća budu operativno i finansijski dugoročno održiva - izjavio je ministar Dedić.

Novi projekt Federalno ministarstvo planira realizirati sa Svjetskom bankom s ciljem stvaranja poticajnog okvira za postizanje veće operativne i finansijske održivosti, dobrih praksi upravljanja i kreditne sposobnosti poduzeća vodovoda i kanalizacije u općinama. Oslanjat će se na metodologiju o utvrđivanju najniže osnovne cijene vodnih usluga u Federaciji BiH. To znači da će se podržavati općine koje usvoje ovu metodologiju, jer time pokazuju spremnost da razvijaju vodnu infrastrukturu po  standardima Evropske unije.

Načelnik Huskić je istakao da je Tešanj bio jedna od općina koje su bile uključene u pilot projekt MEG UNDP programa u kojem se testirala ova metodologija, te je iskazao namjeru i opredijeljenost općine da i dalje učestvuje u projektima izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u saradnji sa Federalnim ministarstvom i međunarodnim partnerima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu