Kultura     | 21.09.2021. 12:56 |

Mušinović: Festival glumca BiH teče po planiranom konceptu, odaziv je jako dobar

FENA Nina Maslo

KONJIC, 21. septembra (FENA) - Festival glumca BiH u Konjicu teče prema planiranom konceptu, a posjeta je, shodno propisanim mjerama, više nego dobra, kazao je direktor konjičkog Narodnog univerziteta Benjamin Mušinović.

U dosadašnjem dijelu festivala konjička publika je, uz ostalo, imala priliku vidjeti predstave Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, mostarskog Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, zatim OFF program posvećen Vesni Begtašević, te dječji program 'Tobija' sa Pozorištem mladih Sarajevo.

- Ono što je posebno vrijedno za istaći jeste stvaranje nove publike s našim mladim osnovcima i djecom iz vrtića za koje je Pozorište mladih priredilo OFF program za mlade teatroljupce, sjajnu lutkarsku predstavu s brojnim glumačkim transformacijama i sjajnom scenografijom i igrom - kazao je Mušinović.

Dodao je kako su otprilike na polovici festivala te da danas očekuju dolazak velikog ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva s predstavom "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sindarana, u režiji Kokana Mladenovića.

- Nemamo priliku da ljudima ponudimo ulaznice u pretprodaji već smo ostavili isključivo telefonski broj za rezervacije jer zbog covid mjera moramo pratiti sve onako kako je propisano i odrediti određeni limit. Imamo ograničen broj publike i izuzetno veliko interesovanje i ovo je dokaz da ćemo je možda morati u budućnosti i ponoviti - kazao je Mušinović.

Nastavak festivala, kako je dodao, također nudi zanimljiv i raznovrstan program.

- Ostaje nam još druženje s teatrima iz regije, Teatrom 'Rugantino' iz Zagreba, kao i Fakultetom dramskih umjetnosti iz Beograda, zatim ćemo gledati domaću produkciju iz Konjica koja nastupa u okviru OFF programa teatar baština, a riječ je o Amaterskom pozorištu Neretva. Osim toga, nastupit će i Institut za muziku, teatar i ples iz Sarajeva s jednim koncertom koji će prirediti solisti i solistice te glumci i glumice koji nastupaju u okviru ovog instituta pod muzičkim vodstvom i režijom Alme Ferović Fazlić. Taj koncert je planiran 7. oktobra na završnici festivala - naglasio je Mušinović.

Dodao je kako je dosadašnji dio festivala ispunio očekivanja i da je prisutno veliko interesovanje publike. 

- Prezadovoljni smo odzivom ljudi i shodno mogućim mjerama, imamo ispunjenu salu. Ostaje nam nada da će se sve ovo normalizirati, da nećemo imati 'trakice' preko fotelja te da ćemo uskoro moći imati punu dvoranu - poručio je Mušinović.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Proglašeni pobjednici 10. festivala glumca BiH u Konjicu

Glumci NP Mostar izveli 'Zbogom Kalifornijo' na 10. festivalu glumca BiH

Monodrama 'Bujrum moji' u off programu 10. festivala glumca BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'