Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 13:24 |

Sattler otvorio novi paviljon u Kazneno-popravnom zavodu Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. septembra (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić svečano su otvorili Deveti paviljon u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica (KPZ), za čiju izgradnju je EU izdvojila više od 2.1 milion eura.

Sattler je istakao kako je zadovoljan što je EU i na ovaj način dala doprinos jačanju vladavine prava te da se izgradnjom ovog objekta žele postići tri cilja.

-Prvi je zaštita građana, drugi ostvarivanje svrhe kažnjavanja, a treći je rehabilitacija zatvorenika, odnosno davanje prilike da se ponovo integrišu u društvo - kazao je Sattler.

Fizičko obezbjeđenje samih prostorija, sigurnost za zatvorenike da imaju procedure koje će spriječiti nemire, nerede, samoranjavanje te slične incidente, kao i osiguravanje pristojnih uslova za boravka, “koji su dovoljno higijenski čisti i dostojni čovjeka”, tri su osnovna pitanja koja su željeli riješiti izgradnjom tog objekta.

- Ovo su ta tri principa koja će, vjerujem, od danas biti na snazi i primjeni ovdje u Zenici - istakao je Sattler.

Ministar Jozić zahvalio je ambasadoru Sattleru i EU te napomenuo da je izgradnju zgrade finansirala Evropska komisija, a sredstva za projektnu dokumentaciju, dozvole i opremu osigurala Vlada FBiH.

-Ponosan sam što smo na ovako teškom i izazovnom vremenu smogli snage i hrabrosti uložiti značajna materijalna sredstva u poboljšanje infrastrukture KPZ-a. U proteklom razdoblju, osim ovoga projekta, Federalno ministarstvo pravde, u suradnji sa Delegacijom EU u BiH, realiziralo je projekt izgradnje radionice i sportske dvorane u KPZ-u za maloljetne osobe u Orašju, koji bismo također uskoro trebali i otvoriti - kazao je Jozić.

Sredstvima iz IPA fondova EU, podsjetio je, započela je i izgradnja 4,6 miliona eura vrijednog kompleksa novog KPZ-a Sarajevo, na lokalitetu u Blažuju. Time će se stvoriti uvjeti za proširenje kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Novi objekat KPZ-a u Zenici ima tri etaže i kapacitet za smještaj više od 236 osuđenih osoba, a, kako je istakao direktor KPZ-a Redžo Kahrić, sadrži i šest dvokrevetnih soba koje su predviđene su za osuđenike-invalide. Pored prostorija za smještaj zatvorenika, objekat ima i prostorije za ambulantu, fitnes salu, trpezariju, biblioteku te zaseban i ograđen prostor za šetnju zatvorenika.

-Ono što je specifično za ovaj paviljon, u odnosu na sve druge paviljone, je to da je zasebno urađena kotlovnica i trafo-stanica. Sve to govori o svrsishodnosti ovog paviljona, koji može imati namjene za mnoge druge aktivnosti. Ono što je najvažnije, zadovoljeni su međunarodni standardi kada je u pitanju kvadratura prostora za osuđene osobe - četiri kvadratna metra po osuđenoj osobi - podvukao je Kahrić.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić te predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija koji je naglasio kako će novi paviljon u KPZ-u, ali i poboljšanje uslova u drugim zatvorima, omogućiti uspostavu boljeg zatvorskog sistema.

Zenički zatvor trenutno na izdražavanju zatvorskih kazni ima 565 osuđenika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU garancije će osigurati oko 102 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Sattler: Ljubuški je pravi primjer svima ostalima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana