Svijet     | 21.09.2021. 10:17 |

Bidenova administracija planira udvostručiti prijem izbjeglica u SAD u 2022.

FENA Internet

WASHINGTON, 21. septembra (FENA) - Administracija predsjednika Joea Bidena želi skoro udvostručiti broj izbjeglica primljenih u Sjedinjene Američke Države na 125.000 u narednoj fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra, u skladu s obećanjem iz kampanje, navodi se u saopćenju State Departmenta.

State Department konsultirat će se s Ministarstvom domovinske sigurnosti i Kongresom radi ukidanja gornje granice koja je za fiskalnu godinu 2020. bila postavljena na 62.500, navodi se u saopćenju.

Plan o dramatičnom povećanju broja izbjeglica dolazi u vrijeme kada se desetine hiljada afganistanskih izbjeglica nalazi u američkim vojnim bazama čekajući preseljenje u Sjedinjene Države.

Mnogi koji su još uvijek u opasnosti ostali su u Afganistanu nakon haotičnih posljednjih dana povlačenja američkih snaga.

Biden, koji je preuzeo dužnost u januaru ove godine, obećao je da će promijeniti kurs nakon što je njegov prethodnik, republikanski predsjednik Donald Trump, smanjio kvotu prijema izbjeglica na samo 15.000, što je najniži nivo u historiji kada se radi o programu prijema imigracije u SAD. 

Biden je u početku mandata ostavio na snazi Trumpovu odluku, ali ju je kasnije povukao pred kritikama zagovornika imigracije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'