Kultura     | 20.09.2021. 14:13 |

Trio Musica salinea iz Tuzle održao koncert u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. septembra (FENA) -  U okviru programa obilježavanja dana prvog oslobođenja, Dana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražde, u Osnovnoj muzičkoj školi (OMŠ) Avdo Smailović koncert je priredio trio "Muzika salinea“ iz Tuzle, a publika je uživala u izvedbi popularnih djela klasične muzike. 

Duet cvijeća iz opere Lakme (L.Delibes), Valcer iz baleta "Uspavana ljepotica“ (Thaikovsky), Jesen iz 4 godišnja doba Buenos Airesa (Piazzolla), samo su neke od kompozicija izvedenih na koncertu.

Napretkov trio "Muzika salinea“ čine  tri mlade žene, prijateljice i kolegice, Alma Hodžić Pašić, pijanistica, Lidija Paulin, čelistkinja, i Lorena Milina, violinistica koja je iz Hrvatske, pa za sebe kažu da su internacionalni trio. Iako relativno mlad, iza sebe ima niz zapaženih nastupa, a repertoar uvijek prilagođavaju sredini odnosno publici kojoj se predstavljaju.

-Gledamo da naš repertoar prilagođavamo publici, zavisno od veće ili manje sredine i od mogućnosti koncertne sale, prije svega klavira, tako da često mjenjamo repertoar. To su poznata djela klasične muzike gdje publika uživa kada ih čuje na koncertu uživo - pojašnjava pijanistica Alma Hodžić Pašić.

Dodaje da je uprkos pandemiji trio do sada imao niz zapaženih nastupa u gradovima BiH dok su prvi internacionalni imale na otvaranju Fermata festivala na Korčuli.

- Naš trio je imao jako lijep odziv kod publike, iako u vrijeme pandemije, jako smo sretne što smo imale jako veliki broj poziva za koncerte i ovom prilikom se zahvaljujem i Gradu Goražde koji nas je pozvao. Očekujemo da ćemo i u narednom periodu imati još više ponuda za naš trio, jer ljudi zaista prepoznaju ovo što radimo - kaže Hodžić-Pašić.

Naredno gostovanje trio "Muzika salinea" imat će u Jajcu 15. oktobra, dok će na Dan državnosti BiH održati koncert u Tuzli.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom