Bosna i Hercegovina     | 20.09.2021. 13:42 |

Žepče - Konferencija za zaštitu prirode polučila odlične rezultate

FENA Saopćenje

ŽEPČE, 20. septembra (FENA) - Bez osnivanja javne ustanove koja će upravljati zaštićenim područjima po uzoru na Kanton Sarajevo, zaštita prirode u Zeničko-dobojskom kantonu nije održiva, zaključak je dvodnevne "Konferencije za zaštitu prirode i biodiverziteta u Zeničko-dobojskom kantonu“ koja je jučer završena na Matinskom visu, općina Žepče.

Na konferenciji je pored ostalog istaknuto da, iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih država Evrope, Bosna i Hercegovina s oko tri  posto ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Evropi već i u svjetskim razmjerima. 

Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu je čak i puno gore. Trenutno jedino zaštićeno područje Spomenik prirode Tajan zauzima nepunih 1.5 posto površine Kantona.

Nasuprot tome, šume i šumsko zemljište zauzimaju čak 64,61 posto površine Kantona što jasno ukazuje na katastrofalan nesrazmjer prirodnih vrijednosti koje posjeduje u odnosu na one koje su zaštićene. 

Stoga, osim inicijative za osnivanje javne ustanove za zaštićena područja ZDK, sudionici su se složili i o zajedničkom nastupu prema donosiocima odluka, uz uključivanje i svih drugih zainteresiranih organizacija i aktivista.

Ekspertsku pomoć u realizaciji narednih aktivnosti će pružiti i World Wide Fund for Nature (WWF), a jako značajna će biti i iskustva javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS, koja je na konferenciji prezentirao Osman Delić, bivši direktor te ustanove.

Tokom konferencije predstavnik Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Adi Habul prezentirao je Informacioni sistem e-prirodafbih.ba koji će poslužiti svim akterima koji se bave zaštitom prirode u Federaciji BiH.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Eko foruma Zenica, Eko Tvrtkovac Zenica, Planinarsko-smučarskog društva Perun Vareš, Udruženja Eko turist Vareš, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, KJU za zaštićena prirodna područja KS i WWF-a, najveća međunarodna organizacija za zaštitu prirode, kao i drugi ekološki aktivisti iz ZDK, saopćeno je iz UG Fojničani.

Konferencija je realizirana u okviru projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u ZDK“, koji implementira UG Fojničani Maglaj i partneri, Planinarsko društvo Vis Žepče i Sportski i naučno-istraživački klub Atom Zavidovići

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta