Kultura     | 20.09.2021. 10:12 |

Audicija za nove članove Mješovitog hora Lege artis Tuzla

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. septembra (FENA) - Uprava UG Muzičkog obrazovnog centra Tuzla raspisala je audiciju za prijem novih članova u Mješoviti hor 'Lege Artis' Tuzla. Za razliku od prethodnih godina, audicija će biti održana u jednom terminu - 4. oktobra od 17 do 19 sati.

- Na audiciju se mogu prijaviti sugrađani stariji od 16 godina koji vole, žele i imaju vrijeme za dolazak na redovne probe kao i koncerte i odlaske na takmičarske festivale gdje Mješoviti hor redovno osvaja nagrade. Kandidati koji budu pristupali audicijama, ne moraju imati ranije iskustvo pjevanja u horovima niti formalno muzičko obrazovanje. Na audiciju kandidati pristupaju samostalno, dirigent provjerava njihove muzičke sposobnosti i određuje glas ako je kandidat/tkinja uspješno položila audiciju. Probe Mješovitog hora održavaju se dva puta sedmično, od 19 do 20.30 svakog ponedjeljka i četvrtka. Dirigent Mješovitog hora 'Lege Artis' Tuzla je Jasmin Hasić, magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja - navodi se. 

Mješoviti hor 'Lege Artis' Tuzla dobitnik je 12 međunarodnih nagrada i trofeja sa raznih međunarodnih festivala profesionalnog karaktera ali i utemeljitelj dvije značajne manifestacije koje veličaju muzičku umjetnost i horsko pjevanje - Međunarodni horski šampionat 'Lege Artis' i Tradicionalni novogodišnji koncert.

Kako se ističe, Mješovit hor 'Lege Artis' nastupit će na značajnim manifestacijama u gradu Tuzli, tradicionalnoj manifestaciji klasične muzike Notama kroz svijet, održati koncert u okviru svečane sjednice Gradskog vijeća Tuzla u povodu 2. oktobra - Dana oslobođenja grada Tuzle te obilježiti 70 godina postojanja Planinarskog društva Konjuh iz Tuzle, na poziv tog društva.

- Iako je pandemija zaustavila sve vidove muzičke umjetnosti članice i članovi Mješovitog hora 'Lege Artis' Tuzla dovijali su se na sve načine, poštujući mjere koje je donosio krizni štab, održavati probe da bi muzička umjetnost opstala i da bi sugrađanima koji vole i poštuju klasičnu horsku višeglasnu muziku, olakšali brigu i odveli ih u imaginarni svijet koji muzika čovjeku donosi - navodi se u saopćenju za javnost. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Audicija za predstavu 'Macbeth' Williama Shakespearea

Audicija za mlade od 15 do 25 godina za novu predstavu Studio Teatra

Audicija za Balet NP Sarajevo u Beogradu

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti