Kultura     | 20.09.2021. 08:31 |

Završen 1. regionalni festival monodrame 'inBox'

FENA Saopćenje

NOVA BILA, 20. septembra (FENA) - Nakon izuzetna četiri dana u kojima je publika disala teatar u Novoj Biloj, došlo je do spuštanja zavjese i zatvoren je 1. regionalni festival monodrame inBox, a za pobjednike festivala proglašeni su Vahid Duraković i Tarik Filipović.

Četvrta noć je prošla u znaku proglašenja pobjednika festivala i dodjeli nagrada uz izvedbu predstave "Prekvalifikovana" Sanele Krsmanović u revijalnom dijelu programa.

Ovogodišnji pobjednici festivala su Vahid Duraković za najbolji tekst, dok je nagradu festivala za najbolju predstavu u cjelini stručni žiri, u sastavu prof. Dr. Sanja Nikčević, novinar i kulturni radnik Dževdet Tuzlić te glumica Tina Laco, dodijelio Tariku Filipoviću za predstavu "Ćiro".

"Ovaj festival je povratak istinskim vrijednostima kazališta i to me izuzetno veseli“, istakla je predsjednica žirija Sanja Nikčević, te dodala da je bez obzira na to što je Tarik Filipović zvijezda, njegova predstava cjelokupna i potpuna priča, drama o životu i borbama jednog čovjeka i da je to ono što je čini pobjedničkom.

Uz riječi zahvale, Tarik Filipović čestitao je na sjajnoj organizaciji te obećao svoju podršku festivalu i u godinama koje dolaze.

Nagradu za najbolji originalni tekst monodrame dobio je Vahid Duraković, a predsjednik stručnog žirija Josip Mlakić je naglasio važnost natječaja koji podržavaju pisce u BiH i regiji, te je izrazio svoju podršku s nadom da će ovaj natječaj prerasti u tradicionalan i da će iznjedriti nova imena regionalne dramaturgije.

Vahid Duraković je čestitao na organizaciji festivala te rekao da je festival u startu postavljen na dobrim temeljima i mudro profiliran u postojeću strukturu teatarskih festivala u BiH i regiji.

Ova odlična četiri dana završila su uz smijeh sa Sanelom Krsmanović i inBox after partyjem, saopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo