Kultura     | 18.09.2021. 08:40 |

Promocija monografije 'Književne opservacije' Marijane Terić u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. septembra (FENA) – Muzej grada Zenice promovirao je u petak nevečer monografiju “Književne opservacije (sagledavanje literarnih pojava”, crnogorske autorice dr. Marijane Terić.

Monografija sadržava članke i eseje, kako je istakla sama autorka, njenog višegodišnjeg istraživačkog rada na polju fantastike, kao i radove koji su publikovani u naučnim časopisima i zbornicima s naučnih simpozijuma u zemlji, regionu i inostranstvu nastalih u periodu od 2014. do 2020. godine.

-Željela sam da svoje iskustvo kao predavača na fakultetu i kao neko ko je bio učesnik više od 15 naučnih konferencija, zabilježim, negdje, u toj svojoj knjizi. 

Knjiga nosi stvarno jedan poseban doživljaj za mene, jer upravo predstavlja i moj šestogodišnji radni angažman na fakltetu koji se, eto, nažalost, završio- kazala je Terić.

Napominje kako se radi o knjizi naučne monografije koja je “podijeljena iz tri segmenta”, a od kojih se prvi dio odnosi na fantastičku literature. Upravo je ta oblast književnosti, smatra, vrlo malo zastupljena u Crnoj Gori, mada se u Bijelom Polju održava Festival fantastične književnosti. 

-U tom dijelu, zapravo, određena literarna ostvarenja- kako iz crnogorske, tako i djela sa južnoslovenskih prostora, ali i neka djela koja potiču iz hispano-američke literature, zapravo, sagledavam iz jednog potpuno novog kritičkog ugla.

Posebno su ta djela interesantna i zato što skrećem pažnju na neke inovativne postupke, a koji su, prvenstveno crnogorskoj čitalačkoj publici, dosta strani. Uglavnom se bavim postmodernističkim sagledavanjem takvih djela- podvlači Terić.

Drugi se dio, ističe, odnosi na eseje, a treći na portrete i prikaze nekih najznačajnijih crnogorskih ostvarenja, kao i drugih djela kojima se sticajem okolnosti bavila u svom naučnom radu.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević, inače i sam dosta nagrađivan pisac djela iz oblasti fantastike, istakao je kako je dr. Marijana Terić "prva žena koja je doktorirala na fantastičnoj književnosti južnoslavenskih naroda”.

 -Ja ću dodati da je ona, općenito, druga osoba koja je doktorirala na toj temi na Balkanu. Zašto se vrlo rijetko i sporadično pisalo o fantastičnoj književnosti i velikanima- bilo da je riječ o slovenačkoj, bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj, srbijanskoj, crnogorskoj ili, čak, makedonskoj književnosti, to je, za mene, pitanje na koje ne mogu odgovoriti. Pogotovo što su najveći pisci sa Balkana, upravo, iz ove oblasti- podvlači Jašarević.

Terić se, ističe on, bavi “fantastičnim elementima” u literaturi Milorada Pavića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Mihaila Lalića…

-A to su, kako bismo rekli, pisci iz- lektire! Znači, nije jasno zašto se ovom temom ne bave. Zato smatram da je predstavljanje knjige i doktorata Marijane Terić “Književne opservacije”, a koja je posvećena fantastici i drugoj književnosti, izuzetno važna i za Zenicu, koliko i za njenu domovinu Crnu Goru. Rekao bih da je važna i za ostatak Balkana- smatra Jašarević.

Terić je rođena 1986. godine u Nikšiću, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Odsjek za srpski jezik i južnoslovenske književnosti.

Na istom je fakultetu i magistrirala 2013. godine, a titulu doktora društveno-humanističkih nauka (filološke nauke) stekla je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Objavljuje radove u više stručnih i naučnih časopisa za književnost.

Pored monografije "Književne opservacije (sagledavanje literarnih pojava)", autorka je i monografije "Unutrašnja strana vremena" (Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje, 2016).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Muzej grada Zenica prošle godine posjetilo 12.000 ljudi, realizovano 135 promocija i radionica

Muzej Grada Zenica okončao prvu fazu rekonstrukcije stalne postavke 'Zbirka savremenih medija'

Zenički muzej novu sezonu otvorio likovnom izložbom 'Ipak svitanje' Mostarca Salke Peze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom