Bosna i Hercegovina

U Goraždu premijerno prikazan dokumentarni film „Zaim, čovjek s osmijehom“

Tekst: Elma GecaFOTO FENA

GORAŽDE, 17. septembra (FENA) - U goraždanskom Centru za kulturu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Zaim, čovjek s osmijehom“, autorice Elme Kazagić, rađen u koprodukciji Udruženja „Reakcija“ i Federalne televizije (FTV).

Film je posvećen komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću, heroju odbrane Goražda i BiH koji je poginuo pred kraj rata u BiH.

Projekciji filma prisustvovali su brojni predstavnici svih nivoa vlasti u državi,  boračkih udruženja,  prijatelji i  sugrađani koji su s pažnjom propratili priču o presudnim trenucima iz bliske prošlosti, uz poruku budućim generacijama, da se pamti i ne zaboravi.

Premijerka Bosanskopodrinjsko kantona Goražde Aida Obuća istakla je da su Kanton i Grad dali podršku tom projektu, kako bi zajedno pokazali kako se može voljeti svoj grad, kanton i BiH.

Dokumentarac "Zaim, čovjek s osmijehom" detaljno i s pijetetom osvjetljava lik i djelo Zaima Imamovića koji je rođen 1961. u mjestu Poratak nadomak Goražda. Početkom agresije na BiH bio je oficir JNA u činu kapetana prve klase, a potom se uključio u redove Armije R BiH. Poginuo je na Treskavici 9. oktobra 1995. godine.

Sahranjen je u haremu sarajevske Ali-pašine džamije te posthumno odlikovan ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

(FENA) E. F.
Vezane vijesti