Kultura     | 17.09.2021. 20:25 |

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba RAT-ART

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Neformalna grupa umjetnika i umjetnica, kroz projekt Aktuelno 2021, predstavila je izložbu RAT-ART, koja je otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Jedna od autora na izložbi Almedina Fehratović izjavila je kako izložba nastala u Projektu Aktuelno, koji je prvi put prezentiran 2002. godine.

- Imali smo nekoliko izlaganja i napravili smo pauzu, što zbog korone, što zbog nekih životnih okolnosti. Međutim, odlučili smo da se ponovo vratimo, da oživimo umjetničku scenu u BiH - navela je Fehratović.

Smatramo, dodala je ona, da je malo letargična situacija generalno po pitanju umjetnosti u BiH. S druge strane, kaže Ferhatović, smatramo da imamo kvalitetne umjetnike i da se definitivno treba posvetiti malo više pažnje likovnoj umjetnosti u BiH.

- Izložba RAT-ART je neka vrsta evociranja uspomena na rat i naša ratna iskustva. Mi smo generalno ratna generacija koja je bila u Sarajevu i svaki od autora - Danilo Kreso, Denis Haračić, Alisa Prutina, Selimir Milestone i ja smo odgovorili na tu temu rata, svako po svom ličnom nahođenju i iskustvu - pojasnila je Ferhatović.

Izložba će biti postavljena od 18. septembra do 1. oktobra i javnosti dostupna svakim danom (osim nedjelje), od 10.00 do 20.00 sati. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo