Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 16:10 |

Ambasador Makoto na primopredaji za obnovu škola u Čeliću i Živinicama

FENA Saopćenje

ŽIVINICE, 17. septembra (FENA) - Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto prisustvovao je ceremonijama primopredaje donacija u Tuzlanskom kantonu za projekte obnove osnovnih škola  Čelić” u Čeliću i “Višća” Živinice'.

Prvu ceremoniju primopredaje, za 'Projekt obnove OŠ „Čelić“ Čelić', upriličio je direktor škole Mirza Šadić. Vlada Japana dodijelila je grant školi u iznosu od 56.286 eura (otprilike 110.000 KM) za zamjenu oštećene stolarije odnosno prozora i vrata u zgradi škole.

Drugu ceremoniju, za 'Projekt obnove OŠ „Višća“ Živinice' upriličila je direktorica škole Suada Alimanović. Vlada Japana dodijelila je školi 43.524 eura (oko 85.100 KM) za zamjenu kotlova za grijanje i popravak oštećene stolarije kao što su prozori i vrata u školskoj zgradi.

- Ta dva projekta, implementirana u okviru japanskog programa 'Temeljne grant pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP)', doprinijela su poboljšanju ambijenta obrazovanja u tim školama. Ukupan broj direktnih korisnika projekta u te dvije osnovne škole je oko 736 učenika i oko 75 nastavnika i osoblja - saopćeno je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini. 

Unutar GAGP-a japanska pomoć BiH je, od 1996. godine do danas, dostigla više od 19 miliona eura (oko 38 miliona KM) pokrivajući vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje.

Vlada Japana pridaje naročit značaj poboljšanju obrazovnog okruženja u državi i odobrila je oko 28 miliona eura (oko 56 miliona KM) za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 210 škola širom države, tokom 25 godina kroz GAGP program pomoći i opće grantove.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada Japana osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 120.738 eura za tri projekta

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!