Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 14:08 |

Cikotić i Leitner o saradnji u oblasti migracija i azila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) – Državni sekretar Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Slovačke Republike Vendelin Leitner, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, sastao se danas s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem.

Na sastanku delegacija dvaju ministarstava potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti migracija i azila, te razgovarano o pitanjima od zajedničkog interesa.

Susret je, istovremeno, bio prilika za razmjenu mišljenja o upravljanju migracijama, ali i o širem sigurnosnom kontekstu, koji, između ostalog, podrazumijeva povezanost i međuzavisnost zemalja u regionu i šire u svim bitnim sigurnosnim pitanjima i izazovima.

Državni sekretar MUP-a Slovačke Republike Vendelin Leitner istaknuo je opredijeljenost i riješenost njegove zemlje za nastavak i unapređenje saradnje dviju zemalja u oblasti migracija i azila, ali i drugim pitanjima iz domena sigurnosti.

Visoki slovački dužnosnik je nakon sastanka izjavio kako je iznimno zadovoljan otvorenim i konstruktivnim razgovorima, te činjenicom da je sve rezultiralo i potpisivanjem spomenutog memoranduma o saradnji.

Leitner je, istovremeno, kazao kako se raduje uzvratnoj posjeti ministra Cikotića Bratislavi, koja bi trebala uskoro uslijediti.

Ministar Cikotić je naglasio kako je susret bio prilika i za opservaciju i evaluaciju veoma sadržajne saradnje dviju zemalja u sferi sigurnosti, uključujući sve njene korisne mehanizme i pozitivne efekte.

Potcrtao je kako su, između ostalog, razmijenjena iskustva o dosadašnjim oblicima saradnje, te najavljene nove zajedničke aktivnosti na planu kontrole boravka i kretanja migranata, kao i moguća pitanja readmisije, razmjene podataka o identitetu i metodama identifikacije migranata.

Sagovornici su  elaborirali i pitanja u širem sigurnosnom kontekstu, odnosno način na koji migracije i pitanje azila utječu na druge sigurnosne rizike, prijetnje i izazove, a sve radi jačanja mehanizama međusobne saradnje i zajedničkog rješavanja sigurnosnih pitanja u interesu dviju zemalja, regiona i šire.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Slovačka na raskršću: Orban ili EU

Slovaci glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana