Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 13:48 |

CARE trogodišnjim projektom osnažio pet socijalnih preduzeća u BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - CARE international Balkans podržala je, kroz trogodišnji projekt, pet nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine u pokretanju i/li osnaživanju njihovih socijalnih preduzeća u kojima marginalizirane osobe dobivaju priliku za posao.

Regionalna direktorica Care international Balkans Sumka Bučan kazala je novinarima da se, u projektu nazvanom ‘Unaprijeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH’, radilo sa nevladinim organizacijama koje imaju svoja socijalna preduzeća ili su imali namjeru da ih osnuju u cilju samoodrživosti, da bi mogle nastaviti svoje aktivnosti kad jednom prestane svaka vrsta projekata podrške.

- U projektu je, kroz aktivnosti socijalnih preduzeća uposleno deset osoba, oko 50 osoba bilo je angažirano na sezonskim poslovima. Značajno je što su se socijalna preduzeće povezala s tržištem odnosno radilo se na njihovom povezivanju s kompanijama iz privatnog sektora da bi svoje proizvode mogli plasirati putem tih kompanija ali i na otvorenom tržištu - kazala je.

Te organizacije su na različitim nivoima razvoja, a za stvarno zaživljavanje aktivnosti takvih organizacija važna je, kaže, podrška institucija svih nivoa. Najvažnije je, kako kaže, da se prepoznaju socijalna preduzeća u zakonodavstvu.

Dragan Joković je direktor Udruženja Otaharin, koja je 2017. godine pokrenula preduzeće Agroplan i zapošljava Rome i Romkinje u Bijeljini. Bave se organskom proizvodnjom povrća i voća, imaju petnaestak plastenika, a proizvode plasiraju uglavnom lokalno (na pijaci, u marketima i direktnom prodajom).

U preduzeću, za koje kaže da nažalost još nije u potpunosti održivo, zapošljavaju šest žena. Naglašava da projekti podrške, poput ovoga, podstiču razvoj socijalnog poduzetništva a bitno je da i društvo shvati vrijednost toga.

- Važno nam je da sugrađani shvate da kupovinom naših proizvoda pomažu zapošljavanje teško zapošljivih kategorija – kaže i naglašava da se još dovoljno ne promovira činjenica šta to zapravo znači zapošljavanje teško zapošljivih kategorija ljudi i kako to stvarno pozitivno utječe na kvalitetu njihovih života.

Ističe podršku lokalne zajednice što je imaju u radu te kaže da im je Grad Bijeljina dodijelio zemljište i jedan prostor koji koriste za potrebe preduzeća, a uz podršu donatora i partnera taj prostor su i adaptirali te kupili plastenike.

Projekt ‘Unaprijeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u Bosni i Hercegovini’ završen je današnjom konferencijom nazvanom ‘Socijalno poduzetništvo u službi marginaliziranih’. Taj projekt implementira CARE International i Balkans i Care Austria, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije, sredstvima Austrijske razvojne kooperacije.

Kroz taj projekt podržana su i socijalna preduzeća Udruženje građana ‘Budućnost’ (Eko Budućnost) iz Modriče, Udruženje žena ‘Moja Kravica’ (OPZ Žena) iz Bratunca, Centra za odgovornu demokratiju ‘Luna’ (OPZ Kreativna vizija) te Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde (Životna pomoć).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta