Ekonomija     | 19.09.2021. 09:26 |

Snimljen kratki film 'Put od milion koraka' o mega stazi Via Dinarica

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Organizacija "Zemlja Dinarica" snimila je kratki film "Put od milion koraka” o Via Dinarici, stazi koja se pruža od Slovenije do Albanije, preko Bosne i Hercegovine, a kroz koju prolazi možda i najljepši dio te mega staze.

Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali istodobno i platforma za razvoj i unapređenje životnih uvjeta za ljude koji u Dinaridima žive.

Predsjednik “Zemlje Dinarice” Zehrudin Isaković kazao je za Fenu da je film edukativnog karaktera, namijenjen djeci osnovnih i srednjih škola kako bi se informirali o stazi.

Kao jedan od glavnih motiva za uspostavu te staze, Isaković je naveo zaštitu prirode na tom području, ali je podvukao i značaj razvoja planinskog turizma te rekreaciju kroz bajkovite predjele.

- Svako ko je prošao stazu, ostao je oduševljen raznolikošću i ljepotom predjela. U BiH staza obuhvata područja Buškog jezera, zatim planine Vranj, Čvrsnicu i Prenj, Boračko jezero, Bjelašnicu, Visočicu, Kalinovik, Zelengoru, Sutjesku, Maglić i Trnovačko jezero - naglasio je Isaković.

Njihova želja je, dodao je, da se mlade generacije informiraju o stazi te da kroz obilazak prirodnih ljepota zavole i svoju domovinu.

Film je urađen uz podrsku UNDP-a, USAID-a i Italijanske razvojne agencije (AICS). 

Video se može pogladati na: https://www.youtube.com/watch?v=kScxPZOfLIE 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!