Ekonomija     | 17.09.2021. 13:12 |

Digitalna komora prezentirana na gala večeri '100 najvećih u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić, tokom 34. svečanosti dodjele priznanja privrednicima „100 najvećih u BiH", rekao je da su privrednici pokretači ekonomije Bosne i Hercegovine, koji uprkos teškim i izazovnim vremenima ostvaruju zapažene rezultate, plasman robe i usluga na domaćem i svjetskom tržištu, saopćeno je iz te komore.

U vezi sa tim, Egrlić je naveo značaj lansiranja novog projekta „Digitalna komora“, platforme koja objedinjuje podatke o svim bh. proizvođačima, pruža mogućnosti edukacije, B2B modela poslovanja, organizacije online sajmova, ali i mnoge druge olakšice kako za domaća preduzeća tako i za strane kompanije koje su u potrazi za partnerima iz BiH.

Egrlić je pozvao prisutne kompanije da se registriraju na "Digitalnu komoru", ističući da su pozitivne promjene u društvu neophodne te su samim tim i promjene u načinu poslovanja neminovne i uslovljene dešavanjima iz bliske prošlosti koja su ukazala, ujedno i naučila, da je praćenje trendova i prilagođavanje modernim uvjetima poslovanja preduvjet održivog poslovanja.

Kako bi bile zadovoljene potrebe domaćih privrednika da plasiraju proizvode na domaćem i inozemnom tržištu, Vanjskotrgovinska komora je nakon istraživanja i studioznog pristupa prepoznala značaj projekta "Digitalne komore" čiji je krajnji cilj da u procesu digitalizacije omogući 'veću vidljivost bh. privredniku'.

Bez obzira na djelatnost kojom se preduzeće bavi i njegovu fizičku lokaciju unutar BiH, "Digitalna komora" olakšava pristup svim podacima o nekom preduzeću, koji bi mogli biti relevantni za druge privredne subjekte ili potrošače.

Istovremeno, s obzirom na uključenost drugih agencija i tijela vlasti, nudi olakšice u smislu pronalaženja informacija o uputstvima za uvoz i izvoz, relevantnim zakonskim ili proceduralnim okvirima poslovanja u određenim poljima. Također omogućava pristup informacijama o real time djelatnostima pojedinačnih preduzeća, kao i makroekonomske i statističke podatke o njima ili njihovoj niši.

Od izuzetnog je značaja i prilika za znatno lakšu međusobnu komunikaciju članova jer "Digitalna komora" sadrži chat-roomove za direktno stupanje u kontakt, a podržava i održavanje sastanaka s jednim ili većim brojem učesnika.

Dodatno, inspirirana nedavnim mjerama ograničavanja kretanja i okupljanja, "Digitalna komora" također omogućava održavanje, kao i organiziranje, online sajmova bez geografskih ograničenja, dostupnih za članove iz zemlje, regiona i svijeta.

Osim edukativnog karaktera, takve prilike dragocjene su i zbog kontakata i umrežavanja s relevantnim ljudima, što je također jedan od ciljeva ove platforme, a nikako nije zanemariv ni aspekt konsaltinga, odnosno poslovnog savjetovanja u oblastima trgovine, ekonomije, marketinga ili prava.

Proces registracije je potpuno besplatan. Sve što treba je posjetiti internet stranicu digitalnakomora.ba i odabrati opciju „Registrujte se“. Prateći naznačene korake za popunjavanje online formulara, postaje se dio najvećeg poslovnog registra i pretraživača u regiji i uživa u svim benefitima koje to donosi za privrednika i njegovu kompaniju.

Organizator tradicionalne manifestacije "100 najvećih", koja godinama podržava i nagrađuje crem de la crem bh. ekonomije su Poslovne novine i analitički partner LRC, a suorganizator je bila Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, dok je i ovog puta ekskluzivni partner bila uspješna banjalučka kompanija Euroexpress d.o.o.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bh. prijevoznici do kraja aprila mogu dostaviti prijedloge međuentitetskih redova vožnje

VTKBiH - Odluka Evropskog vijeća bh. kompanijama otvara mogućnost za nove poslovne prilike

Bh. proizvođači namještaja održali desetine sastanaka s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana