Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 12:28 |

IOM - Prvi dijalog mladih i predstavnika institucija vlasti u Bosanskom Petrovcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Vijeće mladih Bosanskog Petrovca i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizirali su prvi dijalog mladih s predstavnicima lokalne vlasti u Bosanskom Petrovcu. Događaj je organiziran povodom Međunarodnog dana demokratije koji se obilježava 15. septembra a u okviru obilježavanja Mjeseca mira, saopćio je IOM. 

Cilj cjelodnevnog događaja, s nizom različitih aktivnosti, jeste unapređenje položaja mladih u navedenoj općini te kreiranje dijaloške platforme kako bi dobili priliku da se čuje njihov glas.

U jutranjim satima članovi i članice Vijeća mladih su na ulicama izveli freeze performans kojim su privukli pažnju vršnjaka i pozvali ih da se aktivno uključe u rad Vijeća i Omladinskog kluba Bosanski Petrovac.

Nakon performansa, tokom radionice su imali priliku da mapiraju svoje potrebe te ih  predstavili načelniku i članovima Općinskog vijeća, kao i drugim predstavnicima lokalnih institucija i organizacija. Pozvali su institucije i načelnika da zajedno počnu rješavati probleme.

Referirajući se na svaku navedenu stavku koju su mladi naveli, načelnik je obrazložio šta je Općina već poduzela te obećao da će se potruditi da u narednom periodu pokuša riješiti što više navedenih problema iz njegove nadležnosti. Za ostale je obećao da će se obratiti višim institucijama i tražiti sastanak kako bi problemi bili riješeni.

- Ponosan sam što je ovo jedna od rijetkih zajednica u Bosni i Hercegovini koja obilježava ovaj datum. Na Međunarodni dan demokratije, mladi su bili u fokusu cijelog dana te imali priliku da iskažu svoje potrebe. Prvo smo protestom kritikovali naše vršnjake i pozvali ih da nam se pridruže u aktivnostima, a zatim smo imali dijalog s predstavnicima lokalnih vlasti kojima smo iznijeli naše potrebe. Napravili smo prvi veliki korak koji će u budućnosti doprinijeti velikom broju projekata i aktivosti u korist mladih - rekao je službenik za mlade i rad s nevladinim organizacijama u Općini Bosanski Petrovac Adnan Družić.

Predsjednik Vijeća mladih Omar Salihagić ističe da su ovakvi dijalozi put ka boljem statusu mladih, kao i da će Vijeće u narednom periodu organizirati više ovakvih dijaloga. Pozvao je  sve mlade da aktivno učestvuju u svim aktivnostima povodom obilježavanja Mjeseca mira.

Vijeće mladih Bosanski Petrovac i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) čestitaju svima Međunarodni dan demokratije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Srbija: Vlast i oporba daleko od dogovora o ravnopravnim izbornim uvjetima

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta