Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 11:12 |

Uvaženi arhitekti na manifestaciji 'Dani arhitekture 2021' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Izložbom 'Adaptabilni životni prostori - COVID-19' i prikazivanjem arhitektonskih fotografija Faruka Pinje, večeras na Trgu kulture Jurislav Korenić bit će zvanično otvorena manifestacija 'Dani arhitekture 2021'. 

Festival se nastavlja u subotu 18. septembra, s početkom u 11 sati u kinu Meeting Point, gdje će se na glavnoj sceni smjenjivati uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

Prvi blok predavanja u subotu će sačinjavati Hubert Klumpner i Roland Krebs iz Austrije te Michael Walczak iz Poljske. Potom će se  publici obratiti Karl Lennon, predstavnik glavnog sponzora 'Dana arhitekture', Kompanije Grohe te ekipa iz Kompanije Oris iz Zagreba.

U toku drugog bloka subote, na glavnu scenu Kina Meeting Point smjenjivat će se Mat Barnes iz Velike Britanije, Melike Altinisik iz Turske, te hrvatski studio NFO. Subota na 'Danima arhitekture' bit će zaključena panel diskusijom svih subotnjih predavača, kao i publike o aktuelnim temama iz svijeta arhitekture, dizajna i održivosti.

Nedjelja na 'Danima arhitekture' počinje u 10.30 sati kad će se predstaviti mladi kreativci iz tima Sanatorium Premium iz Rusije. Oni će se predstaviti kao dio saradnje 'Dana arhitekture' sa Future architecture platform (FAP) i prikazati svoj projekt ‘Infrastructures of Care’.

Prvi regionalni predavač u nedjelju će biti Relja Ivanić iz Srbije. Nakon Relje, na sceni će se pojaviti njegovi sunarodnjaci odnosno predstavnici Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 'Osmi kilometar' je djelo autorskog tima 'Moderni u Beogradu'.

Potom će se predstaviti i Alessandro Melis, kurator Italijanskog paviljona 2021.

Prvi blok predavanja bit će zaključen dokumentarnim filmom 'Dana arhitekture' i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica, a premijerno je prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja 'Dana arhitekture' bit će fokusiran na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća. Prije toga bit će dodijeljena Fresh+Bold nagrada publike, za najbolji arhitektonski projekt predstavljen na prethodnom izdanju 'Dana arhitekture'.

U završnom bloku, prve će se predstaviti Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o., Bernard Bostijančić arhitekta iz BiH, a  posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih 'Dana arhitekture' održat će Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut. Govorit će o svojim projektima, načinu dizajniranja te viđenju arhitekture, urbanizma i dizajna i budućnosti toga s njihovog aspekta.

- Festival ćemo završiti panel diskusijom u kojoj će akcent biti na ovogodišnja predavanja, tematiku. Ulazak na predavanja u Kinu Meeting Point je uz pozivnice, dok će istovremeno biti besplatno direktno prikazani na Trgu kulture Jurislav Korenić, kao i na društvenim mrežama - navodi organizator.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo