Kultura     | 16.09.2021. 15:18 |

U Sarajevu izložba "Concert Hall Sarajevo"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - U galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je otvorena multimedijalna izložba „Concert Hall Sarajevo“, saopćeno je iz tog muzeja.

Izložba je dio programa Internacionalnog Art festivala GRAD, a predstavljeni su originalni dokumenti koji se odnose na dvadesetogodišnju historiju projekta „Concert hall Sarajevo“ (CHS), dvorane koja je trebalo da bude izgrađena na Marindvoru.  

Ovaj projekt je rezultat međunarodnog ugovora Sarajeva i Rima, a odabran je na 10. Bijenalu mladih umjetnika Mediterana IiEvrope koje je organizirao Međunarodni centar za mir (IPC).

- Međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja koncertne dvorane u Sarajevu ”Sarajevo Concert Hall” raspisan je 1999. godine, a realizovali su ga zajedno Kanton Sarajevo i Grad Rim. To je bio prvi Međunarodni konkurs koji je raspisala naša zemlja, objavljen je u 47 zemalja. Prijavilo se 920 timova, a pobijedila grupa „Urbanfutura“ - kazao je Ibrahim Spahić, predsjednik IPC i vođa građanske inicijative za izgradnju SCH.

Predsjednica međunarodnog žirija bila je ugledna britanska arhitektica iračkog porijekla Zaha Hadid, a sačinjavali su ga i članovi najznačajnijih arhitektonskih asocijacija i institucija Rima, Pariza, Berlina i Sarajeva. Članovi bh. žirija bili su Nedžad Kurto i Said Jamaković, sekretar žirija Nihad Čengić.

Čengić ističe da su poslijeratne godine bile zlatne godine Sarajeva.

-  Tada je 3.000 mladih ljudi bilo fokusirano na Sarajevo. Bile su to godine velikih očekivanja, kada su Sarajevo i Rim htjeli zajedno graditi budućnost ovog grada. To zajedništvo nam je svima davalo snagu. No, to vrijeme je kratko trajalo. Tog zajedništva i interesa više nema. Ne znam da li je došlo do zasićenja ovim projektom, da li više ne prepoznaju vrijednost kulture, da li je borba za zemljište da bi se izgradio poslovni objekt ili tržni centar prevladala. Vjerovatno sve to zajedno - zaključio je Čengić.

Arhitekta Zoran Doršner, poznat po tome što je pripremao Sarajevo za Olimpijadu,  pozitivno je iznenađen istrajnošću Ibrahima Spahića u “guranju” projekta koncertne dvorane.

- Ta dvorana bi dala dušu tom dijelu Sarajeva, a smatram da smo mi projektantski i umjetnički dorasli takvom projektu - istaknuo je Doršner.

Otvorenju izložbe su prisustvovali Matteo Evangelista, prvi sekretar Ambasade Italije u BiH, Amela Elezović iz Ureda za kulturu Ambasade Italije u BiH, prof. dr. Kemal Hanjalić, savjetnik gradonačelnice Sarajeva za obast tehničkih nauka i mnogi drugi.

Otvorenje izložbe uljepšali su učenici Srednje muzičke škole Sarajevo - Vedad Husomanović (harmonika), Husejn Bajraktarević (harmonika), Emedina Laličić (solo pjevanje) i Nedim Pepić (klavir).

Na izložbi posjetioci izeđu ostalog mogu pogledati zapisnike s radnih sjednica žirija Međunarodnog arhitektonskog konkursa za Concert Hall Sarajevo, održanih 26. 27. i 28. maja 1999., s ocjenama o prijavljenim projektima. Tu je i tekst javnog poziva natječaja s ciljem izrade projekta objavljenog u „Oslobođenju“ 18. 1. 1999. Godine, mapa Master plana Marijin Dvor, s ucrtanim objektom Sarajevo Concert Halla, promotivni materijali i drugo.

Izložba je otvorena do 22. septembra, a posjetioci mogu i potpisati simboličnu peticiju za nastavak realizacije projekta „Concert hall Sarajevo“ .

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom