Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 14:42 |

Proces evaulacije učinaka mjera Vlade FBiH na ublažavanju posljedica pandemije

FENA Saopćenje

MOSTAR 16. rujna (FENA) - Vlada Federacije BiH prihvatila je na sjednici u četvrtak u Mostaru informaciju o potrebi iniciranja procesa evaluacije učinka mjera koje je poduzela na ublažavanju posljedica pandemije covida-19.

Kako je u informaciji navedeno, od proglašenja stanja pandemije Vlada FBiH je, i to u vrlo kratkom roku, donijela čitav niz različitih mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije po gospodarstvo FBiH.

Najznačajniji su, svakako, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica donesen na prijedlog Vlade Federacije BiH, Uredba o načinu financiranja i upravljanja Garancijskim fondom i Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije covid-19, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imajući u vidu kompleksnost mjera u neizvjesnim uvjetima poslovanja, te da poremećaji redovnih ekonomskih tokova na globalnoj razini značajno utiču na ekonomiju FBiH, neophodno je uraditi evaluaciju učinka mjera, te procijeniti njihove efekte, kao i dati preporuke za daljnja unapređenja budućih mjera.

Svrha evaluacije je da procjeni relevantnost, učinak, aranžmane upravljanja i efekte programa, kao i da identificira i dokumentira pozitivne prakse i preporuke s ciljem poboljšanja dizajna i implementacije sličnih ili komplementarnih programa, koje bi Vlada FBiH eventualno razmatrala i donosila u budućem razdoblju.

U cilju sveobuhvatnosti i reprezentativnosti evaluacije, kao i procjene direktnih i indirektnih efekata intervencija, predmet evaluacije bit će doneseni zakon i dvije uredbe.

Evaluacija će biti provedena na principima Međunarodnih standarda vrhovnih revizijskih institucija (ISSAI) i smjernica revizije, okvira za procjenu učinka u javnom sektoru, posebno smjernica za reviziju učinka, kao i kriterija evaluacije Odbora za razvojnu pomoć (DAC) Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Imajući u vidu vrstu aktivnosti i potrebu visokoprofesionalnog pristupa pri obavljanju evaluacije, neophodno je učešće međunarodnih eksperata u evaluacijskom timu, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'