Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 11:05 |

TI BiH prošle godine podnio krivične prijave protiv direktora IZJZ RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. septembra (FENA) – Nezakonite nabavke medicinske opreme zbog kojih su uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS i vlasnici preduzeća "Procontrol2" i "Travel4Fun", Transparency International u BiH (TI BIH) je prijavio tužilaštvu još prošle godine.

U krivičnoj prijavi, podsjećaju iz TI BIH, dokumentirane su zloupotrebe koje su dovele do nezakonitog sklapanja milionskih ugovora sa tim firmama.

Nadležnom tužilaštvu TI BiH je proslijedio tenderske dokumentacije i druge dokaze koje je dobio u tri odvojena pregovaračka postupka vrijedna više od 4,3 miliona KM gdje su ugovori dodijeljeni tim firmama, iako ni jedna ni druga nisu imale dozvolu za promet medicinskom opremom.

Takav uslov, pojašnjava TI BiH, izričito se tražio tenderskom dokumentacijom a bez obzira na to, Institut je na pregovore pozvao ove ponuđače. Osim što nisu imali dozvolu Agencije za lijekove BIH u tom trenutku nisu bili ni registrovani za obavljanje te djelatnosti jer se "Procontrol" bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima a "Travel for fun" je turistička agencija.

TI BIH se nada da to neće biti jedini slučaj kojim će se baviti pravosudne institucije, jer od početka pandemije ukazuje na brojne zloupotrebe prilikom hitnih procedura javnih nabavki, te da ovo neće biti jedan u nizu slučajeva koji nakon hapšenja ostaju bez sudskog epiloga. 

- Zbog toga su posebno zabrinjavajuće jučerašnje izjave pojedinih zvaničnika kojima se direktno vrši pritisak na Republičko tužilaštvo i pokušava opravdati postupanje osumnjičenih – saopćeno je iz Transparency International u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

TIBIH - Izvještaj EU pokazao da nema napretka u borbi protiv korupcije

Sastanci članova CIK-a sa predstavnicima nevladinih organizacija TI BiH i Koalicije 'Pod lupom'

TI podnio prijavu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana