Svijet     | 16.09.2021. 10:26 |

SAD, Australija i Britanija najavili novo trilateralno partnerstvo

FENA Internet

SYDNEY, 16. septembra (FENA) - Čelnici Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država najavili su novo trilateralno odbrambeno partnerstvo.

Australijski premijer Scott Morrison, američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson izjavili su u zajedničkom 'virtualnom' saopćenju da će partnerstvo, poznato pod akronimom Aukus, omogućiti zemljama razmjenu tehnologija koje pokrivaju cyber sigurnost, umjetnu inteligenciju, podvodne sisteme i mogućnosti udara dugog dometa.

- Danas se pridružujemo našim narodima u partnerstvu sljedeće generacije, izgrađenom na čvrstim temeljima dokazanog povjerenja - rekao je Morrison u četvrtak, zajedno sa Johnsonom i Bidenom, prenosi dpa.

- Uvijek smo svijet gledali kroz slične objektive. Uvijek smo vjerovali u svijet koji favorizira slobodu, koji poštuje ljudsko dostojanstvo, vladavinu prava, nezavisnost suverenih država i mirno zajedništvo nacija - rekao je on.

Johnson je, govoreći iz Downing Streeta, rekao da je cilj saveza "očuvanje sigurnosti i stabilnosti u Indo-Pacifiku", kao i otvaranje radnih mjesta širom Britanije.

- Naši narodi će ažurirati i poboljšati našu sposobnost da se suoče sa prijetnjama 21. stoljeća, baš kao što smo to učinili zajedno u 20. stoljeću - rekao je Biden.

- Danas poduzimamo još jedan historijski korak ka produbljivanju i formalizaciji saradnje između tri naše nacije jer svi prepoznajemo važnost dugoročnog osiguranja mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku - dodao je američki predsjednik.

Prvi inicijativni dio značajnog sigurnosnog pakta bit će trilateralni napori u trajanju od 18 mjeseci za "identifikaciju optimalnog puta" za dobijanje australijskih podmornica na nuklearni pogon, rekli su čelnici u zajedničkom saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo