Ekonomija     | 15.09.2021. 16:30 |

Delić: Uspostaviti sistemsko i kontinuirano praćenje rada javnih preduzeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je sastanak sa predsjednicima, direktoricama i direktorima svih javnih preduzeća i organizacija koje su u nadležnosti tog resornog ministarstva na kojem su razgovarali o poboljšanju njihovog poslovanja.

Obzirom da javna preduzeća već niz godina posluju s gubicima, ministar Delić uveo je novu praksu dodjeljivanja sredstava iz budžeta prema kojoj će svako javno preduzeće ta sredstva dobijati na osnovu sporazuma koje će potpisivati s Ministarstvom, kako za određene projekte tako i za redovne transfere.

Ministar je istakao da su nova rukovodsva u preduzećima i organizacijama kadar koji je spreman na saradnju, te kako očekuje da će im ovi sporazumi biti podstrek za kvalitenije i transparentnije poslovanje s ciljem da postanu solventni i neovisni od budžetskih sredstava.

- Sporazumi za realizaciju projekata, kao i programe utroška sredstava u svim javnim preduzećima iz našeg resora moraju biti potpisani mjesec dana od usvajanja budžeta. Cilj nam je da potaknemo proaktivnost javnih preduzeća i povrat uloženih investicija za projekte koji će biti općekorisno dobro Kantona. Vjerujem da će ovaj sistem monitoringa poslovanja javnih preduzeća i organizacija donijeti poboljšanja u njihovom poslovanju, kao i transparentno trošenje javnih sredstava - rekao je Delić.

Ministarstvo privrede nastoji sistemski riješiti monitoring rada javnih preduzeća tako da će jedno njegovo odjeljenje kontinuirano pratiti njihov rad i rezultate, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo